Suriname

Swipe

Malaria

Tegen malaria bestaat helaas geen volledig dekkende preventie. Het slikken van een profylaxe vermindert de kans op het krijgen van malaria. Lariam is een middel dat slechts eenmaal per week ingenomen hoeft te worden. Het probleem is dat de malariaparasiet telkens resistent wordt tegen nieuwe medicamenten, waardoor uiteindelijk ook Lariam zijn waarde als geneesmiddel kan verliezen. Bovendien waarschuwt de bijsluiter van het product voor bijverschijnselen van misselijkheid tot depressiviteit. Een ander middel is het medicijn Malarone, een korte kuur zonder gemelde bijverschijnselen.

In het Surinaamse kustgebied hoeft u voor malaria niet te vrezen, maar in het binnenland is het verstandig te zorgen dat u zo min mogelijk wordt geprikt. Draag vanaf de schemering een lange broek en lange mouwen en gebruik insectenwerende middelen.

Het nadeel van het slikken van een profylaxe is dat het ziekteverschijnselen onderdrukt. Om zeker te zijn dat u geen malaria heeft opgelopen, kunt u vanaf veertien dagen na terugkeer uit het binnenland op werkdagen tussen 7.30 en 14 uur een bloedtestje laten doen bij het Bureau Open-bare Gezondheidszorg (BOG), Rode Kruislaan 15, Paramaribo, tel.: 498598.

10 prachtige bestemmingen in Suriname