Suriname

Swipe

Kinderen

In Suriname kent men geen kindervrees. Dat wil zeggen dat u zich vrij met uw kinderen op terrassen en in restaurants kunt begeven. Het bedienend personeel draagt enthousiast kinderstoeltjes aan en is zelfs bereid zich op rustige momenten over uw kinderen te ontfermen. Aparte kindermenu’s bestaan niet: in Suriname eten de kleintjes gewoon met de pot mee. Ook in winkels kan het gebeuren dat men er trots met uw kind vandoor gaat om het aan een collega te ‘wijzen’. Aan kinderen met een eigen willetje is men echter niet gewend; kinderen behoren naar volwassenen te luisteren. Kleintjes die in de gordijnen hangen of spelen met het peper-en-zoutstelletje krijgen beslist een ‘bok’ (standje).

Indien u van plan bent een auto te huren, kunt u voor de allerkleinsten het autozitje van thuis meenemen. Controleer dan of uw huurauto over veiligheidsgordels op de achterbank beschikt. Een wandelwagentje kan tijdens de reis (wachttijden op luchthavens!) van pas komen, maar het gebrekkige plaveisel van de straten van Paramaribo nodigt niet uit tot stevige voettochten. Wees voorbereid op eindeloos veel goedbedoelde adviezen van Surinaamse moeders. Zo zou het druppelen van moedermelk in baby’s oogjes de kans op een ooginfectie verkleinen. Het insmeren van het hoofdje met kokosolie voorkomt verkoudheid, en grotere kinderen moeten regelmatig door een wormenkuurtje van inwendige parasieten worden verlost. Gebruik in alle gevallen uw gezond verstand en breng in geval van twijfel uw kind naar de dokter. Mocht uw spruit niet goed gedijen zonder zijn of haar favoriete merk pap, hagelslag of andere lekkernij, neemt u hiervan dan voldoende mee op reis. Het kan zijn dat juist hetgeen u nodig heeft niet in Suriname verkrijgbaar is.

Bent u van plan zich ver buiten de stad te begeven, doe dat dan bij voorkeur onder goede reisbegeleiding. Een touroperator kan u adviseren over kindvriendelijke binnenlandse bestemmingen. Bij het zwemmen in de donkere Surinaamse kreken en rivieren doet u er goed aan het dragen van zwembandjes verplicht te stellen.

10 prachtige bestemmingen in Suriname