Suriname

Swipe

Media

Dagbladen

Het media-aanbod in Suriname is tamelijk overzichtelijk. Er zijn vier landelijke dagbladen en een groeiend aantal lokale televisiestations. Het dagblad de Ware Tijd bestaat voor de helft uit (binnenlands) nieuws. De andere helft van de krant wordt grotendeels gevuld met reclame. Bedrijven die hun potentiële klanten willen laten weten welke goederen zij ‘zojuist ontpakt’ hebben, adverteren in de Ware Tijd. De zaterdageditie is wat gevulder en bevat een bijlage met achtergrondinformatie.

Andere dagbladen zijn het kleurrijke en luchtige Dagblad Suriname en, iets serieuzer, de Times of Suriname. De Surinaamse dagbladen verschijnen in een beperkte oplage. Wie na twaalf uur ’s middags de straat op gaat, loopt kans achter het net te vissen. ’s Avonds krijgt de langslaper een herkansing: in het avondblad De West kan men nog eens dunnetjes overlezen wat men overdag heeft gemist. De kranten worden vrijwel uitsluitend door straatventers te koop aangeboden. Om in Surinaamse sferen te komen, kunt u in Nederland de Ware Tijd kopen of op internet lezen: www.dwtonline.com. Ook het dagblad Times of Suriname bestaat online: www. surinametimes.com.

Tijdschriften

Voor een klein land telt Suriname aardig wat tijdschriften, waarvan een deel plotseling verschijnt maar even snel weer verdwijnt. Wie doet wat op zakelijk gebied en waarom vertelt het blad United. De Parbode is een maandelijks opinieblad dat, heel bijzonder in een klein land, politieke stelling durft te nemen. www.starnieuws.com is een uitsluitend digitale krant met een groot bereik.

Televisie

De Surinaamse televisie heeft een groot aantal zenders. Veel hiervan zijn Hindostaans georiënteerd en zult u qua taal moeilijk kunnen volgen. Het staatsbedrijf STVS en de ATV verzorgen een avondjournaal met daaropvolgend ‘de bekendmakingen’. Ministeries en bedrijven krijgen na het journaal daarin speciale zendtijd om hun mededelingen aan de man te brengen. De avond wordt vervolgd met niet-ondertitelde Amerikaanse soaps, sportprogramma’s en speelfilms.

Het tv-station Apintie zendt naast speelfilms ook live-reportages uit en sfeerverslagen van happenings die zich op straat afspelen. Kanaal 4, the love station ABC, brengt dagelijks om 20 uur het NOS journaal. Altijd leuk om te zien wat voor weer het in Nederland is. Het aantal gelegenheden in Paramaribo dat dvd’s verkoopt groeit snel. Vanwege het eindeloos (illegaal) kopiëren laat de kwaliteit van het beeld soms te wensen over. Dvd’s worden uit Azië geïmporteerd en zijn bij vrijwel iedere Chinese kruidenier tegen een spotprijs te koop. Het gaat hier om films waarvoor geen auteursrechten zijn betaald en de dvd's kunnen bij controle op Schiphol in beslag worden genomen.

Radio

De Surinaamse radiostations brengen veel muziek ten gehore. Hierbij gaat het vaak om slepende soul, aangevraagd door verliefde luisteraars. Verder is er onder meer ruimte voor vraaggesprekken met beleidsmakers die elkaar proberen te overtreffen in zwaarwichtig taalgebruik. Via radio ABC en Radio 10 is vanaf 7 uur het programma van Radio Nederland Wereldomroep te beluisteren. Ook in de ochtend zijn er op verschillende zenders de overlijdensberichten, waarin met zwaarmoedige stem wordt meegedeeld wie ons is komen te ontvallen. Wie wil weten wat er speelt in het land luistert op zaterdagmorgen naar Radio 10’s 90 seconden, waarin burgers hun mening over actualiteiten kunnen geven.

Websites

Een wirwar van informatie over Surinaamse zaken wordt op het internet aangeboden. De diverse websites bevatten actualiteiten, discussiefora, chat-mogelijkheden en algemene onderwerpen met een Surinaams tintje. Ook het boeken van hotels en tours via internet behoort tot de mogelijkheden.

•, www.waterkant.net - Nieuws en links naar Surinaamse media.

•, www.dwtonline.com - Lees het dagblad De Ware Tijd online.

•, www.surinametimes.com - Het dagblad ‘Times of Suriname’.

•, www.surinametravel.com - Overzicht aan toeristische bestemmingen.

•, www.starnieuws.com  - Voor actueel digitaal nieuws.

10 prachtige bestemmingen in Suriname