Suriname

Swipe

Muziek

Muziek speelt in Suriname een grote rol. Bij iedere gelegenheid worden de boxen opgestapeld en laat men een bandje of deejay aanrukken. Kawina of kawna, een afro-Surinaams muziekgenre, zorgt voor een uniek en opzwepend geluid. Het getrommel wint aan kracht door eindeloze herhaling van het ritme. Een stadse variant van kawina is de brassband, vergelijkbaar met een fanfarekorps. De kenmerkende drumbeat (aangevuld met blaasinstrumenten) kan met behulp van lege blikken, potten en pannen worden opgeroepen, maar niet zelden is de brassband een geüniformeerd gezelschap met professionele instrumenten. Wanneer er op een dansvloer gedanst kan worden, geeft men doorgaans de voorkeur aan het mildere ritme van kaseko of merengue. Los dansen is niet erg geliefd – Surinamers houden van schuitjevaren in de armen van een danspartner. Ook het zwierige salsadansen is populair. Salseros kunnen in Paramaribo bij verschillende clubs op les.

Lieve Hugo

Lieve Hugo (Hugo Uiterloo) maakte in de jaren zeventig de luchtige creoolse stijl kaseko groot. Na zijn dood (twee dagen voor de onafhankelijkheid in 1975) namen bands als de Exmo-stars en Trafasi (kleine wasjes, grote wasjes) deze trend over.

Melodieuze Javaanse muziek is te beluisteren op Javaanse radiostations en tijdens de jaarlijkse Pop Jawa verkiezing. Veel Hindostaanse muziek vindt haar oorsprong in filmliedjes uit Bollywood. Traditioneler is chawtal, waarbij tijdens de phagwa-viering twee muzikaal begeleide zanggroepen elkaar over en weer van repliek dienen.

10 prachtige bestemmingen in Suriname