Swaziland

Swipe

Swaziland

Voordat u dit websitedeel leest, neem ik de vrijheid om de volgende gedachtes naar het rijk der fabelen te verwijzen:

Gedachte 1: Swaziland heeft een 'Schengenachtige' grens met de Republiek Zuid-Afrika (incorrect, het koninkrijk is omheind met 535 kilometer prikkeldraadhek en telt dertien volwaardige grensposten);
Gedachte 2: Swaziland betreft autonoom gebied/een voormalig 'homeland' van de Republiek Zuid-Afrika (gelukkig weet u dat dit onjuist is);
Gedachte 3: Swaziland is een enclave (incorrect, het land grenst aan de Republiek Zuid-Afrika en de Republiek Mozambique);
Gedachte 4: Swaziland is een dwergstaat (onjuist, het land is zo groot als Slovenië).

Geen land is meer ‘Afrika’ dan Swaziland.  Echter, wat wordt bedoeld met ‘Afrika’, zonder in clichés te vervallen? Laten we eerlijk zijn, foto’s van oranjerode zonsondergangen, neushoorns en olifanten, kleurrijke markten, lachende schoolkinderen en drukke stadjes worden ook in Kenia genomen. Het feit dat Swaziland dit biedt op een oppervlakte die slechts de helft van Nederland beslaat, is Swaziland’s ‘unique selling point’, maar verlost u niet van clichébeelden.

‘Afrika’ in Swaziland is ongetwijfeld humor. Deze gaat gepaard met flinke doses flair, charme en oprechte vriendelijkheid. Zonder twijfel is Swazihumor ’s lands directe ‘unique selling point‘. Vermeldingswaardig en afwijkend in dit deel van Afrika is ook mono-etniciteit: vrijwel alle inwoners zijn Swazi.

Bijzonder aan de goedschikse en aantrekkelijke Swazi’s is hun desinteresse voor raciale kwesties. Zij gingen niet gebukt onder Apartheid - beleefden geen nasleep van dit bewind. Hun land vormde de asielverlener van Apartheid-bevechters, maar wenste tegelijk werkbare betrekkingen met Pretoria. Swazi’s zijn cultuurbewust; hun natuurlijke spreken en handelen op basis van gelijkheid, is verfrissend.

Mijn dank voor de Swazilandpagina’s  gaat uit naar de bevolking van Swaziland. Ontelbaren stonden mij ter zijde door middel van gesprekken en interviews. Ook dank ik alle Swazi’s die mij hielpen het land te verkennen en overnachtingsmogelijkheden te regelen.

Ook dank ik ZKH Mswati III voor het gebalanceerd en cultuurbewust leiden van dit magnifieke land - het verschijnen van deze pagina’s en het Reishandboek Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland is het resultaat van zijn beleid.

Ngikufisela inhlala kahle nemphilo lenhle eswatini.
Ik wens u een aangename reis door Swaziland.

Jan Willem Hamel

Foto Onze Swaziland expert
Onze Swaziland expert

AUTEUR JAN WILLEM HAMEL

Sinds 1999 wordt Swaziland door Jan Willem Hamel bezocht. Dit kleurrijke koninkrijk heeft stille aantrekkingskracht, waardoor zijn verblijven steevast langer duren. Het platteland heeft Hamel’s voorkeur, u vindt hem hier beitelend in granietplateaus, zoekend naar rhyoliet in Lebombo Mountains, fietsend in Mlilwane Sanctuary en zwervend over Phophonyane’s modderpaden. De Swazistaat is Hamel’s tweede thuis.

Foto Reishandboek Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland
Reishandboek Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland

AUTEUR JAN WILLEM HAMEL

€17,95

praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

10 prachtige bestemmingen in Swaziland