Tanzania

Swipe

Sport

De meeste bezoekers aan Tanzania zijn over het algemeen meer passieve dan actieve sportbeoefenaars. Er zijn niet zoveel mogelijkheden om sport te beoefenen. Als u duiken en snorkelen tot de activiteiten rekent die mensen aanzet om hun vakantie in het land door te brengen, blijft zwemmen uiteraard een goede mogelijkheid. Echter, de aanwezigheid van krokodillen en nijlpaarden in veel wateren, maken dat niet tot een bijster aanlokkelijke optie.

Bovendien, in stilstaand water (en óók op een drassige bodem en zélfs in regenplassen) komt de bilharzia larve voor, waardoor zwemmen sowieso tot de onmogelijkheden behoort. Deze larven kunnen aanleiding geven tot ernstige nier-, lever- en blaasafwijkingen. Er zijn enkele meren die vrij zouden zijn van de bilharzia larve, maar de informatie ter plekke zal u verder moeten helpen. Als er gezwommen kan worden, zal men u aan kunnen tonen dat het water door de gezondheidsautoriteiten daarop gecontroleerd is. Zwemmen in zee levert geen probleem op al kan de stroming op een enkele plaats parten spelen. Verder is het zwemmen in gebieden met een stroomversnelling, een waterval of dergelijke, een mogelijkheid. Niet te vergeten: de betere hotels en lodges hebben soms een zwembad en is het mogelijk, als niet resident van deze accommodatie, om tegen betaling van dat zwembad gebruik te maken.

Andere vormen van watersport zijn eveneens mogelijk, waarbij dan gedacht kan worden aan roeien of kanoën. Hoewel, dat laatste… Het vergroot de verhalenbundel aanmerkelijk als u thuis kunt vertellen dat u in een uitgeholde boomstam gekanood hebt. Als u er vooraf maar rekening mee houdt dit te doen in gebieden waar geen krokodillen voorkomen. Als dat wel zo is dient u te overwegen gebruik te maken van de diensten van een lokale peddelaar.

Sommige mensen willen er graag met de fiets op uittrekken. Nu is fietsen in Tanzania anders dan fietsen langs de goed geplaveide en van tal van aanwijzingen voorziene Europese fietspaden. Op de fiets bent u min of meer vogelvrij en het vraagt veel oplettendheid, zeker omdat u als blanke een onvervalste bezienswaardigheid bent zodra u op de fiets stapt. Bovendien laat de kwaliteit van het wegdek op vele wegen te wensen over en het materiaal dat u kunt huren is doorgaans van Chinese kwaliteit: degelijk, weinig comfortabel en zonder versnellingen.

Laat u de moed niet ontnemen, met de fiets kunt u overal komen en er zijn tientallen fietsenmakers die het onmogelijke aan uw fiets repareren. En, áls u er genoeg van heeft, u laadt uw fiets gewoon op een bus of dalla dalla en laat u ‘comfortabel’ verder vervoeren. Fietsverhuur vindt plaats in de grotere steden en op Zanzibar.

Vanuit Arusha worden fietssafari’s georganiseerd rond Mount Kilimanjaro. De fietsen die men hierbij gebruikt zijn aangepast aan de Europese normen. Er wordt ongeveer vijf uur per dag gefietst en er is een ‘bezemwagen’ voor degenen die het onderweg tijdelijk of in het geheel niet meer zien zitten.

Golf is een sport die u op diverse plaatsen kunt beoefenen. Uit de koloniale tijd zijn nogal wat golfcourses overgebleven en sommige van de betere hotels, zéker als ze veel Amerikanen of Britten ontvangen, hebben een eigen 9- of 18-holes golfbaan. Ook tennissen is bij veel hotels wel mogelijk en, opnieuw bij de betere, kunt u zich in de gym uitleven.

Als u gewend bent te joggen dan verdient het aanbeveling om dit in Tanzania vanaf een lager niveau dan waaraan u gewend bent op te bouwen en wellicht moet u een ander tijdstip kiezen. Temperatuur en hoogte kunnen onverwachte invloeden hebben op een menselijk lichaam. Ga nooit een sport beoefenen die, ook al is het maar enige, lichamelijke inspanning vereist, zonder grote hoeveelheden water mee te nemen.

Rondreizen

Groepsrondreis Tanzania

In een relatief klein gebied in het noorden van Tanzania vind je de mooiste wildparken van Afrika. Naast de wereldberoemde Serengeti en...

v.a. 2899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tanzania