Tanzania

Swipe

Trein

Er zijn zeven belangrijke spoorwegverbindingen in Tanzania. De centrale spoorlijn verbindt Dar es Salaam met Kigoma en werd tussen 1906 en 1914 door de Duitsers aangelegd. Vanuit Dar es Salaam kunt u via de Central Line vrijwel in elke plaats van betekenis komen.

A = Central Line verbindt Kigoma met Dar es Salaam
B = Tanga Line verbindt Arusha via Moshi met Tanga (A)
C = Link Line verbindt Arusha via Moshi met Dar es Salaam (A)
D = Mwanza Line verbindt Mwanza met Tabora (A)
E = Mpanda Line verbindt Mpanda met Kaliua (A)
F = Singida Line verbindt Singida Manyomi (A)
G = Kidatu Line verbindt Kidatu met Dodoma (A)

(A) = overstapmogelijkheid op de Central Line.

Er rijdt ook een luxe trein tussen Mwanza en Kigoma. Deze staat bekend als DeLuxe Train Service. Aan boord zijn tal van voorzieningen, waaronder internet.

Informatie kunt u krijgen bij Tanzania Railways Coorporation via www.trl.co.tz. De belangrijkste internationale spoorwegverbinding is de Tazaralijn. Het Tanzaniaanse gedeelte verbindt Dar es Salaam met het grensplaatsje Tunduma via Mbeya. Vandaar kunt u doorreizen naar Zambia. Informatie omtrent deze spoorwegverbinding kunt u krijgen bij de Tanzania Zambia Railway Authorithy,  www.tazarasite.com.

Er zijn drie klassen. Het is niet echt slim om voor langere routes gebruik te maken van een derdeklascoupé. In een eersteklaswagon kunt u een tweepersoons slaapcabine gebruiken, in de 2e klas zijn er doorgaans 6-persoons couchettes beschikbaar. In de 3e klas zijn er uitsluitend zitplaatsen (als het even mee’zit’). Bespreek vooraf!! Dat betekent niet dat u verzekerd bent van hetgeen u besprak als u niet ruim op tijd op het station aanwezig bent.

De dienstregelingen in Tanzania zijn over het algemeen betrouwbaar, al wil het tijdstip van aankomst nog wel eens wat te wensen overlaten. De routes worden doorgaans enkele malen per week afgelegd. Een plaats in de trein dient vooraf gereserveerd te worden. Dit kan gebeuren via elk station en liefst zo lang mogelijk van tevoren. Zelfs dán is er een kans dat er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, vooral de tweede- en eersteklas zijn vroegtijdig ‘uitverkocht’. Na enig onderhandelen met de loketbeambte blijkt dit doorgaans wel mee te vallen.

10 prachtige bestemmingen in Tanzania