Tanzania

Swipe

Chagga

De Chagga vormen een behoorlijk ontwikkelde gemeenschap. Het was een van de eerste volkeren die kennismaakten met Europese godsdiensten: luthers en rooms-katholiek. Die invloeden bleven niet zonder resultaat, de opbrengst van hun landbouw ging met sprongen vooruit. Ze leven voornamelijk op de zuidelijke hellingen van de Kilimanjaro, waar ze hoofdzakelijk koffie verbouwen. De grond daar is bijzonder geschikt voor landbouw, vruchtbaar als gevolg van de vele vulkanische uitbarstingen in vroeger jaren, verzekerd van een behoorlijke regenval. Hun ontwikkeling heeft ertoe bijgedragen dat ze in redelijke welvaart kunnen leven, onder andere als gevolg van de door hen gestichte landbouwcoöperaties.

De invloeden van de kerk konden niet verhinderen dat de Chagga hun eigen, aan westerse godsdiensten verwante, godsdienst belijden. Ze geloven in een oppergod, Ruwa, die belangrijker is dan de goden die zij voor de tijd van de missie vereerden. Ruwa woont in de hemel, door de Chagga voorgesteld als het uitspansel, de blauwe lucht. Hun woord voor hemel: nginenyi, heeft dan ook die betekenis.

Bij ziekte of tegenslag offeren ze een geit waar geen vlekje aan is en waarvan de staart niet gecoupeerd is. Ze offeren eveneens aan de goden of geesten van de dood. Ze zijn ervan overtuigd dat hun geest voortleeft en dat ze raadgevingen krijgen van overleden voorouders. Ze kunnen niet via rituelen met hen in contact komen maar ontvangen de berichten in hun dromen of via de geluiden van dieren.

De Chagga hebben Bantoe voorouders.

Rondreizen

Groepsrondreis Tanzania

In een relatief klein gebied in het noorden van Tanzania vind je de mooiste wildparken van Afrika. Naast de wereldberoemde Serengeti en...

v.a. 2899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tanzania