Tanzania

Swipe

Politiek Tanzania

De officiële naam van Tanzania is Jamhuri ya Mwungano wa Tanzania, United Republic of Tanzania, ontstaan in 1964 door het samengaan van het toenmalige Tanganyika en Zanzibar (de naam ontstond uit de samentrekking an-Zan-yia). Het rechtssysteem in deze democratische republiek is naar Brits voorbeeld, aangevuld met Tanzaniaanse en Zanzibarische inbreng.

Het parlement, de National Assembly, bestaat uit 275 leden, van wie er 232 rechtstreeks gekozen zijn. Gezien de godsdienstige en sociale achtergronden hadden vrouwen nauwelijks kans om gekozen te worden. Om die reden zijn er 37, overigens uit politieke kring afkomstige dan wel in politiek geïnteresseerde, vrouwen aan toegevoegd op aanwijzing van de president. Verder zijn er 5 leden afkomstig uit de volksvertegenwoordiging van Zanzibar.

De verkiezingen vinden elke vijf jaar in het gehele land plaats, de gekozenen kunnen dus rekenen op landelijke steun. Elke meerderjarige Tanzaniaan is stemgerechtigd. In Tanzania wordt men meerderjarig bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd. Behalve dat de inwoners van Zanzibar vertegenwoordigd zijn in de nationale volksvertegenwoordiging op het vasteland, heeft men op Zanzibar een eigen parlement dat beslist over aangelegenheden en wetten die uitsluitend het eiland aangaan. Dit huis van afgevaardigden telt 50 leden. Het land is ondereverdeeld in 26 regio's en 128 districten,

De laatste verkiezingen vonden plaats in december 2015, een regeringsperiode duurt 5 jaar, zodat er in 2020 opnieuw verkiezingen plaats zullen hebben, zowel voor de volksvertegenwoordiging als voor een nieuwe president. De in 2005 gekozen president, Jakaya Kikwete, de opvolger van Benjamin William Mkapa die aan de macht was sinds 1995, werd herkozen tot 2015. Tijdens de verkiezingen in oktober 2015 bleef, na een onrustige verkiezingsstrijd de CCM toch aan de macht. John P.J. Magufuli werd de nieuwe president. De verkiezingen op Zanzibar verliepen zo chaotisch dat de uitslag ongeldig werd verklaard. Pas in 2016 werden nieuwe verkiezingen gehouden waarbij ook daar de CCM nipt won. De zittende president, Ali Mohamed Stein, werd opnieuw president. De president van Tanzania wordt terzijde gestaan door twee vice-presidenten: de minister-president van Tanzania en de president van Zanzibar. De belangrijkste politieke partijen zijn: de regerende Chama Cha Ma- pinduzi (CCM), ook wel Revolutionaire Partij genoemd en de oppositiepartijen Civic United Front (CUF), National Convention for Construction and Reform (NCCR-Mageuzi), Union for Multiparty Democracy (UMD), United Democratic Party (UDP) en Chama Cha Demokrasia na Maendeleo (Chadema).

 

Rondreizen

Groepsrondreis Tanzania

In een relatief klein gebied in het noorden van Tanzania vind je de mooiste wildparken van Afrika. Naast de wereldberoemde Serengeti en...

v.a. 2899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tanzania