Tanzania

Swipe

Geld

Let op: Euro's en USD zijn gangbare munteenheden in Tanzania. Soms vraagt men expliciet om USD. De enige die u daarover in kan lichten is uw reisbegeleider, dus kunt u zich daarvan pas op de hoogte stellen nadat u in Tanzania gearriveerd bent. Wacht dus nog even met wisselen totdat u de meest recente gegevens gekregen heeft. Ook over het betalen van de toegang tot de parken, voor zover niet in de reissom begrepen, (USD, euro, TZS of elektronisch) is men ter plekke beter op de hoogte dan het reisbureau waar u uw reis boekt.

Koop dus voor uw vertrek niet al te veel USD, u voorkomt daarmee dubbele kosten en dubbel koersverlies. Elke bank ter plaatse en elk Forex-kantoor kan uw euro omzetten in USD, uw reisbegeleider weet ongeveer hoeveel USD u nodig zult hebben.

De naam van de Tanzaniaanse munteenheid is shilling (TZS), onderverdeeld in 100 cent. Er zijn munten van 10, 20, 50 en 100 shilling en biljetten van 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 shilling. In België of Nederland kunt u ze niet kopen, er geldt namelijk een invoerverbod. Direct na aankomst op het vliegveld kunt u wisselen. Als u besluit dat nog niet te doen, noteer dan in elk geval de koers, zodat u later weet wat ongeveer redelijk is. Elke bank kan euro’s wisselen.

Met Amerikaanse dollars kunt u vrijwel overal terecht ongeacht of u cash of travellercheques aanbiedt. Het beste is om kleinere coupures mee te nemen, wisselen lukt niet altijd. Bovendien worden 50- of 100-dollarbiljetten niet altijd geaccepteerd in verband met het grote aantal falsificaties. American Express is een goede keus voor zowel creditcards als travellercheques. Er zijn kantoren in Dar Es Salaam en in Arusha. Eventuele vervanging is dus snel geregeld.

In de duurdere hotels wordt uw rekening in USD gepresenteerd en het entreegeld voor de toegang tot nationale parken en wildreservaten wordt eveneens USD verlangd. U kunt met cheques en met contant geld betalen met uitzondering van (tot nu toe) Serengeti, Lake Manyara, Tarangire, Kilimanjaro en Arusha National Park. Bij de ingang van deze parken kunt u uitsluitend met creditcards betalen. Andere parken zullen geleidelijk aan ook op het elektronische betalingssysteem worden aangesloten. Betalingen aan de overheid (bijvoorbeeld luchthavenbelasting) dient in contante USD te gebeuren.

In- en uitvoer van TZS is verboden. Euro’s kunt u wisselen bij de banken. In veel gevallen zal men echter (nog steeds) naar USD vragen. Raadpleeg uw reisorganisatie voor vertrek! De actuele wisselkoers vindt u op www.wisselkoers.nl. Neem ook kleine coupures mee.

Veel wisselkantoren geven voor biljetten die kleiner zijn dan 50 euro of USD een lagere wisselkoers. Laat u niet verleiden tot omwisseling van euro’s in USD en daarna pas in TZS. Let erop dat uw USD-biljetten van 1996 of recenter datum zijn. Ook travellercheques kunnen handig in gebruik zijn. U kunt er, zeker in de parken, uw entreegeld mee voldoen zodat ook hierbij het bezit van kleinere coupures gewenst is, zie echter hierna.

Voor een aantal parken een elektronisch betalingssysteem ingevoerd. Bij de ingang van het park kunt u uitsluitend met creditcards betalen. Geleidelijk aan zullen alle parken en reservaten worden aangesloten op het electronische betalingssysteem, zodat u mogelijk uitsluitend met gebruikmaking van een creditcard toegang kunt krijgen tot park of reservaat. Uw gids is op de hoogte van de actuele situatie.

Afhankelijk van de duur van uw reis en uw reisplannen wordt aanbevolen om in elk geval een bedrag tussen 300 en 500 USD (of de euro equivalent daarvan) per persoon bij u te hebben. Let erop dat biljetten van 50 en 100 USD soms niet geaccepteerd worden i.v.m. falsificaties. Eurobiljetten van 200 of 500 kunnen eveneens achterdochtig bekeken worden.

10 prachtige bestemmingen in Tanzania