Tsjechië

Swipe

Eten en drinken

Eten
Op de menukaart staat precies wat u krijgt. Bijgerechten als aardappels of salade moeten vaak apart besteld worden en zijn dan niet bij de prijs inbegrepen. Bij visgerechten wordt een prijs per bepaald gewicht genoemd. Meestal is zo’n vis zwaarder en dus duurder. Het is niet ongewoon van tevoren te vragen wat de prijs zal zijn. In een aantal restaurants wordt een klein bedrag voor het gebruik van het bestek gerekend.

Ontbijt

De meeste hotels hebben een eigen eetzaal waar u desgewenst een continentaal ontbijt kunt bestellen met brood, kaas, eieren of vleeswaren (meestal niet bij de prijs van het hotel inbegrepen). In eetcafés buiten de toeristische gebieden is een dergelijk ontbijt niet altijd verkrijgbaar. Wel kunt u soms smakelijke belegde sneetjes brood krijgen. Verder staan warme gerechten, zoals soep en goulash op het menu.

Lunch

De Tsjechen gebruiken een warme lunch. Broodjes zoals wij die kennen zijn in restaurants of eetcafés buiten de grote plaatsen niet altijd verkrijgbaar. Restaurants serveren voornamelijk warme maaltijden.

Diner

Het aanbod in restaurants is steeds gevarieerder. Vroeger stonden voornamelijk gerechten als wienerschnitzel, goulash en biefstuk met een gebakken ei op het menu. Als bijgerecht is knedlíky (knoedels op basis van meel of aardappels) populair maar patat frites of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten.

Rond Olomouc is bijvoorbeeld een gebakken kaasje met een vrij sterke smaak een veelvoorkomend en smakelijk gerecht. In de visrijke gebieden zijn forel en karper rijkelijk verkrijgbaar. In de bergen zal de menukaart in het jachtseizoen in sommige restaurants verrijkt worden met wildgerechten.

De Tsjechische keuken thuis is zeer gevarieerd. De bevolking gebruikt van alles wat de natuur te bieden heeft. In de herfst plukken ze paddestoelen die thuis in de gerechten verwerkt worden. Ook bosvruchten worden gedurende het seizoen gebruikt.

Recepten

Goulash op Zuid-Boheemse wijze

Ingrediënten: 500 gr. rundvlees, 80 gr. reuzel, 250 gr. aardappels, 80 gr. kleingesneden paprika, 80 gr. uien, 80 gr. tomaten, 80 gr. augurken, 40 gr. meel, peper, zout, paprikapoeder, kummel, majoraan, een teentje knoflook.

Fruit de gesnipperde ui in de reuzel. Voeg de paprika en het vlees toe. Alle kruiden, behalve de majoraan, en een beetje water toe-voegen. Als het vlees halfgaar is het kookvocht laten indampen en het meel toevoegen. Nog wat water bijgieten en het vlees gaar laten worden. Tot slot de kleingesneden augurken, de paprika en de tomaten in de pan doen. Vlak voor het opdienen de majoraan toevoegen.

Knedlíky (knoedels)

Ingrediënten: 150 gr. witbrood, 200 gr. meel, 2 eigelen, 10 gr. zout, 150 gr. sodawater.

Meng het witbrood, het zout en de bloem. Voeg het eigeel en het sodawater toe. Kneed het mengsel totdat een glad deeg ontstaat. Maak een rol van het deeg en kook het geheel gedurende 18-20 minuten in kokend, licht gezouten water.

Bramborak (Tsjechische aardappelkoekjes)

Voor 4 personen: 250 gr. geschilde en geraspte aardappels, 50 gr. bloem, teentje knoflook, 1 kleine, gesnipperde ui, 25 cl melk, 1 ei, oregano, peper, zout. Eieren kloppen, samen met melk en gezeefde bloem door de geraspte aardappels doen. Ui, oregano, peper en zout erbij. Roeren tot een soepel deeg ontstaat. Platte ronde koekjes maken met een doorsnee van ong. 8 cm. Bakken in olie tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Liefst warm serveren.

10 prachtige bestemmingen in Tsjechië