Tsjechië

Swipe

Langs de weg

–, Koeien zijn er niet veel te zien al zijn ze wel in groten getale aanwezig. Ze staan meestal op stal. Dat is gemakkelijk met melken en zo vertrappen ze geen kostbare landbouwgrond. Op berghellingen die niet geschikt zijn voor de landbouw zijn wat vaker koeien te zien.

–, Honden ziet u ook niet vaak. De hondenbelasting is erg hoog en de honden moeten altijd een muilkorf dragen.

–, In Moravië staan huizen die aan de onderkant lichtblauw geverfd zijn. Vroeger gaf dit aan dat er een gezin met een huwbare dochter woonde.

–, Er staan veel okergele gebouwen in Tsjechië. Geel was de favoriete kleur van Maria Theresia, de Habsburgse keizerin.

–, De bollen op palen zijn watertorens. Water wordt omhooggepompt zodat er druk op de leidingen komt.

–, Schotten die in de zomer opgestapeld of als een tentje langs de weg staan, dienen om in de winter de sneeuw van de weg te houden.

–, Bovenop de torenspits van veel kerken bevindt zich onder het kruis een metalen of koperen bol. De bol symbolyseert de aarde. Het kruis, het goddelijke, staat er boven. Er wordt wel gezegd dat in de bol de bouwtekeningen van de kerk bewaard werden. Als de kerk in brand vloog, wat vroeger nog wel eens gebeurde, rolde de bol van de kerk weg, zodat de tekeningen gespaard bleven en het bouwwerk weer op de originele manier gerestaureerd of herbouwd kon worden.

ANWB logo

Geografie, landschap en klimaat

10 prachtige bestemmingen in Tsjechië