Tsjechië

Swipe

Openingstijden

Bezienswaardigheden en musea

Veel kastelen en een aantal musea buiten de grote steden als Praag en Brno zijn alleen gedurende het seizoen geopend. Het seizoen loopt van april t/m oktober. In mei en september sluiten de bezienswaardigheden meestal een uur eerder dan in de zomermaanden. In april en oktober zijn diverse attracties alleen in het weekend geopend. Veel musea zijn tussen de middag gesloten.

Op maandag en de dag na een officiële feestdag is vrijwel alles gesloten. Een enkele attractie heeft op dinsdag de wekelijkse rustdag. Joodse bezienswaardigheden zijn op zaterdag (sabbat) en op joodse feestdagen gesloten.

Het kan zijn dat iets gesloten is in verband met restauraties. In Tsjechië wordt namelijk hard gewerkt om de monumenten in oude luister te herstellen.

Kastelen en burchten zijn meestal alleen aan de hand van een rondleiding te bezichtigen. De rondleiding is in de minder toeristische gebieden vaak alleen in het Tsjechisch, vaak hebben ze een geschreven uitleg in het Nederlands (text nizozemsky of text holandsky), Frans (text francouzsky), Engels (text anglicky) of Duits (text nemecky). Niet alle kastelen beschikken over een Nederlandse of Franse tekst. De openingstijden van kastelen, burchten en musea zijn normaal gesproken de volgende:

April en oktober: op zaterdag en zondag van 9-12 en van 13-16 uur; in mei en september: dagelijks behalve maandag van 9-12 en van 13-16 uur; juni-augustus: dagelijks behalve maandag van 8-12 en 13-17 uur. De laatste rondleiding begint meestal een uur voor sluitingstijd. Een aantal veelbezochte bezienswaardigheden is tijdens de lunch geopend.

Banken

Geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur (in grote steden soms langer).

Skiliften

Sommige skiliften en kabelbanen zijn alleen in het wintersportseizoen geopend. De meeste zijn één dag in de week wegens onderhoudswerkzaamheden gesloten.

Winkels

Winkeltijden zijn variabel maar over het algemeen gaan winkels tussen 6.00 uur en 9.00 uur open en sluiten ze op weekdagen om 18.00 uur. Op zaterdag sluiten de meeste winkels om 12.00 uur, in de toeristische plaatsen zijn souvenirwinkels veelal langer geopend. Kleine winkels zijn vaak rond lunchtijd gesloten. Sommige winkels zijn op maandag de gehele of een deel van de dag gesloten. Op zon- en feestdagen zijn vroeg in de ochtend enkele levensmiddelenwinkels geopend. Verder is vrijwel alles gesloten.

10 prachtige bestemmingen in Tsjechië