Turkije

Swipe

Douanebepalingen

Nederlandse en Belgische toeristen hebben een visum nodig voor een bezoek aan Turkije. Tot 11 april 2014 kon dit op de Turkse luchthavens. Vanaf 11 april 2014 kunt u dit zogenoemde e-visum online aanvragen via de website evisa.gov.tr  Het e-visum kaan maximaal 90 dagen voor aankomst in Turkije worden aangevraagd waarbij de ingangsdatum door u zelf wordt gekozen. De geldigheid is maximaal 90 dagen (u mag wel meerdere keren in- en uitreizen met hetzelfde visum) . Tegenwoordig kunt u dit visum eveneens op de Turkse luchthavens aanvragen bij een zogenaamde Internetkiosk. Gezien de drukte bij deze kiosken, raden wij u aan om uw e-visum thuis al online aan te vragen. Een geldig paspoort of ID-kaart dat nog 240 dagen geldig is na vertrek uit Turkije  is vereist als u uw visum op de luchthaven aanschaft. Als u een e-visum aanschaft, dan dient uw paspoort of ID-kaart nog 60 dagen geldig te zijn nadat u Turkije heeft verlaten. Houd hier rekening mee. Voor automobilisten is een geldig rij- en kentekenbewijs verplicht, evenals een (voor Turkije geldige!) WA-verzekering. Tevens is een Turkse verzekering jegens derden verplicht. U kunt deze krijgen bij de verzekeringsagent bij de grensposten. Het is aan te raden ook een internationaal rijbewijs mee te nemen (verkrijgbaar bij de ANWB).

Huisdieren mogen mee wanneer zij binnen 15 dagen voor vertrek tegen hondsdolheid zijn ingeá‰ánt. Verder moet u voor honden een gezondheidscertificaat kunnen overleggen. Vrij mag worden ingevoerd: een foto-, film- of videocamera met 10 rolletjes of 5 cassettes; een radio; een walkman; 200 sigaretten en 50 sigaren; 200 g tabak; 5 liter alcoholische drank; 1,5 kg koffie; 500 g thee; 5 flesjes parfum (max. 120 ml per stuk); 1 kg chocolade.

Het kopen van buitenlandse valuta: het is toegestaan om buitenlands geld op te nemen bij Turkse banken tot een maximum van $ 5 000,-. Waardevolle voorwerpen (meer dan $ 15 000,-) worden in uw paspoort geregistreerd, zodat men zeker is dat u ze weer uitvoert. Dat geldt ook voor uw auto. Wapens en narcotica zijn ten strengste verboden.

Vrij mag worden uitgevoerd: 2 kg tabakwaren; 5 liter alcoholische drank; souvenirs. De uitvoer van antiek is zeer streng verboden! U heeft voor oude tapijten of andere voorwerpen van mogelijk historische waarde een verklaring van een museum nodig om aan te tonen dat het niet om zeldzame waar gaat. Extra informatie is bij het Turks Verkeersbureau verkrijgbaar.

10 prachtige bestemmingen in Turkije