Turkije

Swipe

Eten en drinken

De Turkse keuken is gevarieerd en smakelijk, hoewel in de eenvoudige eethuizen het aantal schotels nogal beperkt is. Het eten wordt daar in roestvrij stalen bakken gestort, die in heet water drijven. U kunt altijd naar de keuken lopen om iets uit te kiezen; u kunt dan meteen ook kijken of de boel een beetje schoon is...

Het belangrijkste voedingsmiddel is brood. Naast gewoon (wit) gistbrood worden de platte 'pide'-broden veel gegeten. Daar worden ook een soort pizza's mee gemaakt. Het bekendste voorafje is de dolma (= gevuld): met rijst en vlees gevulde paprika's, aubergines, kool- of druivenbladeren.

Yoghurtsoep is erg lekker, evenals de kippensoep.

Lams- en schapenvlees zijn de meest gegeten vleessoorten, hoewel ook kip vaak wordt geserveerd. Sis kebab is op houtskool geroosterd lamsvlees, doner kebab is lamsvlees dat aan een verticaal spit is geroosterd. Iskender kebab is geroosterd lamsvlees met een yoghurtsaus. Kofte is lamsgehakt. Sommige restaurants serveren pens ('iskembe'). U bent gewaarschuwd! Aan de kust en bij de grote meren staat vaak vis op het menu. Vraag tevoren naar de prijs, die meestal per kilo opgegeven wordt. Groenten zijn vaak in olie gestoofd. Erg lekker is de spinazieschotel met ei. Als toetje kunt u sáutlac (rijstevla) proberen of een van de vaak mierzoete gebakjes, waarvan baklava de bekendste is.

Fruit is overal volop te koop. Hazelnootkoekjes en andere lekkernijen kunt u bij de Pastanesi krijgen, een soort Konditorei, waar u meestal ook kunt ontbijten. Het Turkse ontbijt bestaat doorgaans uit brood, boter, witte kaas, olijven, jam of honing en thee. De harde kaas is erg lekker.

De nationale drank is natuurlijk de sterke, zwarte thee ('cay'), die in kleine glaasjes wordt geserveerd, met suikerklontjes op het schoteltje. Koffie (met drab) is wel te krijgen, maar voor de meeste Turken te duur. De toeristenrestaurants serveren ook oploskoffie, die nogal duur is. Een goedkope, dorstlessende yoghurtdrank is ayran. Cola en andere prikdrankjes zijn erg populair. Bepaald lekker is het vruchtensap, dat in flesjes of pakken verkocht wordt. Wijn en bier zijn haast overal te verkrijgen, hoewel de goedkopere restaurants het niet altijd in huis (willen) hebben. Raki, een sterke anijsdrank (soort ouzo of pastis), wordt veel bij het eten gedronken.

10 prachtige bestemmingen in Turkije