Uganda

Swipe

Uganda

Na een rondreis door zuidelijk Afrika is de aankomst in Uganda bijna onwerkelijk. Na zoveel warmte, droogte en kale landschappen lijkt het net, zéker als u met het vliegtuig komt, alsof Uganda in een verkeerd decor ligt. Zover het oog reikt is de kleur groen overheersend. Het vele water doet eerder denken aan een uit de hand gelopen delta van een zeer vruchtbare rivier dan aan een land midden in de tropen, doorsneden door de evenaar. Vruchtbaar is Uganda zeker. Ik heb eens iemand horen beweren dat hij zijn wandelstok voor de deur in de grond gezet had en hem er de volgende ochtend niet meer uit kon krijgen vanwege de wortelkluit die in die nacht was ontstaan.

Ten onrechte wordt Uganda door velen als een onveilig land beschouwd. Zeker, op sommige plaatsen langs de grens kan het onrustig zijn, een goede voorbereiding is een eerste vereiste, ter plekke op de hoogte blijven van de actuele stand van zaken is eveneens noodzakelijk, in het bijzonder als er een uitstapje naar een van de grensgebieden gemaakt wordt. De informatie daaromtrent is gemakkelijk te verkrijgen. Als u zich laat begeleiden door een erkende touroperator kan u niets gebeuren. Als u gebruikmaakt van speciale en goedkope arrangementen die op diverse plaatsen worden aangeboden zóu het allemaal wat minder vertrouwd kunnen zijn. Slechts een gedeelte van Uganda is aan de vergetelheid ontrukt, vele bezoekers van dit prachtige land treden dan ook in elkaars voetsporen. Daar is niets op tegen, maar het is beslist mogelijk om het land uitgebreider te bereizen dan op de manier die gemiddeld aangeboden wordt. Onbekend maakt onbemind en dat is buitengewoon jammer.

Aan weerszijden van de evenaar, met Tanzania, R.D. Congo, Soedan en Kenia als belangrijkste buren ligt Uganda, met weinig platgetreden toeristische paden, te wachten op bewonderaars. Met een uitzondering voor de hoofdstad Kampala: verwacht niet te veel luxe of comfort, ga er niet heen om van het strand- of het nachtleven te genieten. Uganda mag zich verheugen in een groeiende belangstelling van de toerist die ruimte en natuur zoekt. Degene die in een tropisch regenwoud op zoek gaat naar de met uitsterven bedreigde berggorilla’s, degene die zich wil overgeven aan mijmeringen bij de oorsprong van de Nijl, komt zonder twijfel in Uganda terecht.

Er is een overvloed aan wilde dieren in Uganda, al zal de toerist tevergeefs zoeken naar uitgestrekte vlakten waarop, zover men kijken kan, het wild graast. Het wildleven is minder uitbundig dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Kenia of Tanzania. Het heeft enorm te lijden gehad tijdens het bewind van Idi Amin. Niettemin leven er miljoenen wilde dieren variërend van olifanten, giraffen en leeuwen tot (duizenden) nijlpaarden en krokodillen. Heel bijzonder zijn de al eerdergenoemde berggorilla’s en de vele chimpansees. Het vogelleven is bijzonder rijk, er werden meer dan duizend vogelsoorten waargenomen. Het aardige in Uganda is dat u vaak de indruk krijgt dat al dit fraais er speciaal voor u is geschapen. Behalve dat u kunt genieten van een uitgebreide fauna zal de flora van het land u zeker boeien. Vanwege het grote hoogteverschil in combinatie met de buitengewone vruchtbaarheid van het land, is het eenvoudiger om gewassen te noemen die er niet voorkomen dan de gewassen die u er wél kunt vinden.

De volkeren van Uganda zijn vriendelijk en gastvrij. Men zal u als een welkome gast begroeten en u kunt kennisnemen van de grote verscheidenheid in de sociale en culturele achtergronden. U kunt met eigen ogen aanschouwen hoe men op traditionele wijze het land bewerkt en eeuwenoude ambachten uitoefent. U zult versteld staan van het geduld waarmee het handwerk vervaardigd wordt.

Deze website begeleidt u op uw tochten door het land, maar laat u ook kennismaken met de historie, met de flora en de fauna. Het bevat vele praktische tips over reizen en gezondheid, het geeft informatie over het leven van alledag en over het bezoek aan nationale parken en wildreservaten. Hij kan dienen als leidraad bij de voorbereiding voor een onvergetelijke reis, maar ook als informatiebron voor hen die méér willen weten over het land en de bevolking.

Veel plezier tijdens uw ontdekkingsreis door Uganda. Bij het verlaten van vele dorpen en steden zult u langs de weg het bordje: ‘Bon Voyage’ vinden. ‘Safari njema!’, een goeie reis toegewenst!

Foto Reishandboek Uganda
Reishandboek Uganda

AUTEUR PAUL DE WAARD

€19,95

praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda