Uganda

Swipe

Het gebruik van Bantoe taalvoorvoegsels

Het zijn vooral de voorvoegsels van Bantoewoorden die voor verwarring kunnen zorgen. Maar, als u eenmaal weet hoe het allemaal in z’n werk gaat valt het wel mee. De meest gebruikte voorvoegsels zijn: mu, ba en bu.

Mu wordt gebruikt om een individu te benoemen;

ba wordt gebruikt om een volk te benoemen en bu gebruikt men bij de aanduiding van het land. Hiermee is verklaard waarom de namen van Batoevolkeren onveranderd beginnen met ba.

Een voorbeeld maakt veel duidelijk en als we daarbij het grootste Bantoe volk nemen, de Ganda, kan niemand zich meer vergissen: Buganda is het land waar de Ganda zich gevestigd hebben; met Baganda wordt het totale volk van de Ganda aangeduid en een Muganda is iemand die tot het Ganda volk behoort.

Dezelfde regels kunnen worden toegepast voor het Nyoro-, het Toro- en het Soga volk. Andere belangrijke volkeren zoals de Ankole, gebruiken de voorvoegsels niet.

Teneinde een compleet beeld te hebben dient u nog te weten dat lu op de taal van het volk betrekking heeft. Luganda is de taal van de Baganda. Ki wordt als voorvoegsel gebruikt voor de zeden en gewoonten van het volk én voor de taal. (Ki)Swahili is derhalve het Swahili zoals dat door de Bantoe volkeren gesproken wordt.

Ook de oorsprong van de naam van het land kan met behulp van bovenstaande gegevens gemakkelijk worden verklaard. Uganda is afgeleid van de naam Buganda, het land van het Gandavolk. In die tijd werd door de Baganda overwegend (Ki)Swahili gesproken in hun contacten met andere volkeren. Als Buganda in (Ki)Swahili wordt uitgesproken is de b niet hoorbaar. Het werd dus: Uganda.

Het is verder nog belangrijk om te weten dat de Kabaka de koning van de Baganda, Omakuma de heerser over de Banyoro en Omugabe de vorst van de Ankole is.

Met deze achtergrondkennis wordt de geschiedenis van Uganda al een stuk eenvoudiger te begrijpen, ook al is de beschrijving ervan maar kort. Bij het rondreizen ter plaatse, bij het lezen van boeken en tijdens een bezoek aan een museum zal deze kennis u echter goed van pas komen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda