Uganda

Swipe

Omgangsvormen

Het is gemakkelijk om vrienden in Uganda te maken, u moet wel een paar grondregels aanhouden die misschien wat afwijken van hetgeen u in de Kalverstraat of op de Keyserlei gewend bent, maar het werpt zijn vruchten af. Bovendien: ’s lands wijs, ’s lands eer, nietwaar? U dient wel te bedenken dat aan de traditionele omgangsvormen op het platteland grotere betekenis wordt gehecht dan in de steden.

De inwoners van Uganda hechten aan goede omgangsvormen, waarbij zowel woord als gebaar een belangrijke rol speelt. Tijdens een ontmoeting zegt altijd de jongste of lagere in rang als eerste goedendag en kan daarbij een lichte buiging of neiging maken. De groet wordt gevolgd door een handdruk, áltijd met de rechterhand. Als deze niet gebruikt kan worden, maakt men een opvallender buiging.

U zult veel mensen ontmoeten. Het is goed gebruik om, alvorens u een vraag stelt, te groeten en te informeren naar de gezondheid van degene van wie u iets wilt weten en diens familie. Een gesprek aanknopen zonder eerst gegroet te hebben, ongeacht de plaats waar dit gebeurt, wordt soms dermate onbeleefd gevonden, dat men geen weerwoord geeft. Bij het bezoek aan iemand zegt de bezoeker als eerste goedendag, aan het einde van de visite groet de bezoeker wederom als eerste.

Iets aanreiken met de linkerhand wordt onbehoorlijk gevonden als de rechterhand intact is, óók als deze iets zou dragen. Links eten is eveneens onbeleefd.

Op straat eten of drinken hoort niet. Elkaar in het openbaar kussen of liefkozen getuigt eveneens van slechte manieren.

Het zal een ieder opvallen dat de bevolking over het algemeen netjes en goed gekleed gaat. Dat wordt ook van u verwacht, het is uit den boze om u in badkleding of met ontbloot bovenlichaam op straat te begeven.

Luisteren is een belangrijke uiting van beleefdheid. Toon interesse voor hetgeen er gezegd wordt, ook al verstaat u er weinig van. Soms heeft iemand een eigen versie van de Engelse taal ontwikkeld, da’s geen reden om in lachen uit te barsten en nog veel minder om te corrigeren. Vraag netjes om een nadere uitleg. Voorkom dat men u beschouwt als een ‘beterweter’, dit wordt als beledigend ervaren. Beledigen gaat gemakkelijker dan u denkt!

Extra attentie is vereist bij een bezoek aan bijvoorbeeld een dorp waarin men het animisme aanhangt of in een moslimomgeving, zeden en gebruiken kunnen afwijken. Blijf vriendelijk en doe wat ‘men’ doet tijdens de omgang.

Besef voortdurend dat u als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, ú gedraagt zich afwijkend.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda