Uganda

Swipe

Sport

De meeste bezoekers aan Uganda zijn over het algemeen meer passieve dan actieve sportbeoefenaars. Er zijn echter mogelijkheden te over om sport te beoefenen. Ugandezen zijn fanatieke sportliefhebbers en Uganda telt meer dan 20 overkoepelende organisaties voor diverse takken van sport. Voetbal is ook in Uganda de populairste sport, gevolgd door boksen, tennis, atletiek, golf en motorsport. Ook van de typische Britse sporten zijn restanten overgebleven. Zo kent Uganda bijvoorbeeld een bloeiende cricketbond. Vreemd genoeg waren het de Aziaten die op grote schaal cricket beoefenden. De sport heeft, als gevolg van de uitwijzing van Aziaten, lange tijd een kwijnend bestaan geleden, maar is weer op de weg terug.

Voor de bezoeker zijn er tal van mogelijkheden om te sporten. De mensen die gewend zijn om regelmatig te joggen, kunnen vrijwel overal terecht. Als u in de omgeving van Kampala bent kunt u gebruikmaken van de faciliteiten van de gemeentelijke sportaccommodatie in de wijk Lugogo, zo’n drie kilometer buiten het centrum van de stad. Overigens, overal in de stad vindt u sportterreinen waar u gebruik van kunt maken.

Er zijn diverse golfcourses in Uganda, de meeste in of nabij de steden. U heeft doorgaans een introductie nodig, maar het is vaak mogelijk om voor enkele dagen of weken lid te worden van een club. Ook tennisbanen vindt u volop, bij de meeste grotere hotels zijn banen aanwezig.

Ook voor ‘kleinere’ en indoorsporten vindt u, zeker in de steden, voldoende faciliteiten. Er zijn dartclubs, snooker- en biljartzalen. Niet alleen tennis en squash, ook golf en minigolf kunt u overdekt beoefenen.

Natuurlijk kunt u ook watersporten. De grotere hotels hebben allemaal een al dan niet overdekt zwembad. In een aantal gevallen kunnen ook niet-gasten van de voorzieningen gebruikmaken. Er zijn in de steden ook openbare zwemgelegenheden. Met het zwemmen in niet-gecontroleerd stilstaand buitenwater, zoals in Lake Victoria, moet u de nodige voorzichtigheid betrachten in verband met de kans een bilharziabesmetting op te lopen. Het zwemmen in rivieren behoort tot de mogelijkheden maar in veel gevallen maakt de aanwezigheid van krokodillen en nijlpaarden dat nu niet bepaald aanlokkelijk. Ga dus nooit in buitenwater zwemmen als u niet goed op de hoogte bent van de situatie ter plaatse.

Andere vormen van watersport zijn eveneens mogelijk, waarbij dan gedacht kan worden aan roeien of kanoën. Hoewel, dat laatste… Het vergroot de verhalenbundel aanmerkelijk als u thuis kunt vertellen dat u in een uitgeholde boomstam gekanood hebt. Als u er vooraf maar rekening mee houdt dit te doen in gebieden waar geen krokodillen voorkomen. Als dat wel zo is dient u te overwegen gebruik te maken van de diensten van een lokale peddelaar.

Fietsen is leuk en sommige mensen willen er graag met de fiets op uittrekken. Nu is fietsen in Uganda anders dan fietsen langs de goed geplaveide en van tal van aanwijzingen voorziene Europese fietspaden. Bovendien zijn er, buiten de grotere steden, weinig plaatsen waar u een fiets kunt huren en die is dan doorgaans van Chinese kwaliteit: degelijk, weinig comfortabel en zonder versnellingen.

Beoefenaars van sporten waaraan intensieve lichaamsbeweging te pas komt, dienen te bedenken dat hun lichaam sneller moe wordt als gevolg van de hoogte waarop Uganda ligt. Als u dus sneller moe bent dan gewoonlijk, hoeft dat niets met uw conditie te maken te hebben. Intensiever trainen zal dan ook niet direct tot grotere prestaties leiden.

Ga nooit een sport beoefenen die, ook al is het maar enige, lichamelijke inspanning vereist, zonder voldoende water mee te nemen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda