Uganda

Swipe

Taal

De officiële taal van Uganda is Engels. De meeste mensen spreken het ook (min of meer). In 2005 is door het parlement bepaald dat Swahili de tweede officiële taal zou zijn. Swahili is een gemeenschappelijke taal die in grote delen van oostelijk Afrika wordt gesproken. Het maakt de communicatie tussen de volkeren eenvoudig. Lange tijd heeft het er naar uitgezien dat Swahili geen kans meer zou maken in Uganda. Het gedrag van Tanzaniaanse troepen tijdens de militaire interventie door Tanzania aan het einde van de jaren zeventig van de 20e eeuw was daar de directe oorzaak van. Voor Tanzanianen is het Swahili de belangrijkste taal. Veel Ugandezen worden liever niet aan die periode herinnerd.

In Uganda wordt verder Luganda (de taal van de Baganda) op vele plaatsen gesproken en alsof dat nog niet genoeg is heeft elk van de volkeren ook nog eens een eigen taal.

Voor de toerist zijn Engels en (Ki)Swahili van belang. Swahili is een vermenging van de oorspronkelijke Bantoetalen en sterk door het Arabisch beïnvloed. Men spreekt dan ook van een lingua franca of mengtaal. Echter, ondanks het feit dat het Engels pas aan het einde van de 19e eeuw in Uganda werd geïntroduceerd, is de taal wijdverbreid en het wordt gesproken bij het onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden. Het is de handelstaal en het wordt gebruikt bij correspondentie.

Wilt u er meer over weten? Auteur Paul de Waard van het Reishandboek Uganda stelde een taal- en een reishandboekje samen, die meer inzicht geven in het Swahili. Kijk op webshop.pauldewaard.nl onder Afrika voor meer informatie.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda