Uganda

Swipe

Bosbouw

Uganda is rijk aan bossen, ongeveer 21% van het land bestaat uit bos. De vegetatie is zeer gevarieerd dankzij de grote verscheidenheid aan landschappen. Zo komen er kleine (en soms zeer stekelige) savannebomen voor maar ook bomen die tropisch hardhout leveren. Veel van deze houtsoorten zijn waardevol voor de handel. Gedurende de tijd dat het land geregeerd werd door dictators is er veel kaalslag gepleegd. Grote hoeveelheden bos gingen daarbij verloren. Het neveneffect daarvan was dat er ook tientallen diersoorten verdwenen.

Thans heeft men het beheer van de wouden weer aardig onder controle. De regering heeft strakke regels opgezet om verdere ontbossing tegen te gaan. Daarbij wordt niet alleen de aanplant en het kappen van bomen aan regels gebonden, ook de hoeveelheid hout die jaarlijks uit bijvoorbeeld de moerassen gehaald wordt om er houtskool van te maken is erin geregeld. De naleving van de regels wordt door honderden boswachters bewaakt. Helaas is dat niet overal mogelijk. In totaal onontgonnen wouden en gebieden die niet tot de meer dan 15.000 km2 nationaal park of natuurreservaat behoren, is weinig toezicht. Via voorlichtingscampagnes probeert men de bevolking in die gebieden van de gevolgen van kaalslag te doordringen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda