Uganda

Swipe

Het wegennet

Tal van binnenwegen en wegen binnen de grenzen van de parken en reservaten zijn nog uitsluitend te berijden met een 4WD. De infrastructuur is de laatste jaren echter sterk verbeterd en met name vele hoofdwegen zijn uitstekend begaanbaar. Alle wegen zijn (op papier) genummerd met een A-, B- of C-aanduiding. Daar merkt u onderweg echter niets van, slechts op de hoofdwegen rond Kampala vindt u mogelijk een bordje met de aanduiding 109 of 104. Vertrouw er echter niet op.

De weg vanuit Kampala in de richting van Jinja en Iganga naar Tororo is zeer goed te begaan, u kunt in ongeveer 3 uur van Kampala naar Tororo rijden. Onderweg kunt u afslaan naar de grens met Tanzania via Busia, ook deze weg is in prima staat. Vanuit Iganga kunt u ook rechtstreeks noordelijk naar Mbale zonder problemen. Hierdoor zijn Sipi (watervallen) en Mount Elgon eveneens uitstekend te bereiken.

Wilt u vanuit Mbale naar Soroti dan gaat dat prima, maar wilt u doorrijden naar Gulu dan ondervindt u voorbij Soroto tot aan Lira nog problemen. Vandaar kan weer via een goede weg worden doorgestoken naar Gulu. Heeft u Gulu als bestemming dan kunt u vanuit Kampala in ongeveer 4 uur rechtstreeks Gulu bereiken via Luwero en Nakasongola. Wilt u vanuit Gulu naar Kitgum, dan rijdt u over een onverharde weg die bij droog weer evenwel prima te berijden is. Ook de weg van Gulu naar Pakwach is verhard, zelfs als u door zou willen rijden tot aan de grens met R.D.Congo via Arua.

Naar het westen is de weg tussen Kampala en Mitanya nog niet best, maar naar verwachting zou dit in de loop van 2012 allemaal prima voor elkaar zijn. Het vervolg, tussen Mitanya en Fort Portal, geeft geen problemen.

Ook de noordelijke rondweg van Kampala is gereed, waardoor het verkeer dat in Kampala niets te zoeken heeft niet meer door de stad hoeft. Het verkeer dat bijvoorbeeld uit Jinja komt, heeft daardoor een eenvoudiger mogelijkheid om in de richting van Fort Portal, Masindi en Masaka te rijden.

Op veel kaarten wordt de weg vanuit Kampala naar Hoima nog aangegeven alsof deze in een ontwikkelingsfase is. Niets is minder waar, u rijdt in ongeveer 3 uur vanuit Kampala naar Hoima.

Gaat u vanuit Kampala in de richting Mbarara dan zult u hooguit vanaf Masaka nog enig ongemak ondervinden, tegen de tijd dat u de weg daadwerkelijk berijdt zal deze weer zo goed als nieuw zijn. Gerekend vanuit Kampala, bent u binnen 5 uur in Mbarara.

Wilt u via een andere, niet hierboven genoemde, weg uw doel bereiken dan is het verstandig om, als u niet over een 4WD beschikt, vooraf informatie in te winnen bij lokale autoriteiten. Pas als u van twee zijden hetzelfde verhaal te horen krijgt kunt met een redelijk rustig gevoel uw reis erheen aanvangen (en hopen dat het onderweg niet gaat regenen).

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda