Uganda

Swipe

Visserij

Ruim 16% van de Ugandese oppervlakte bestaat uit water. In aanmerking nemende dat zich honderdduizenden Ugandezen aan de oevers van rivieren gevestigd hebben, ligt het voor de hand dat visvangst een bron van bestaan vormt voor velen. De meren en rivieren zijn buitengewoon visrijk en behalve voor eigen levensonderhoud en voor dat van de inwoners uit de omgeving wordt er commercieel gevist. Jaarlijks worden vele duizenden tonnen vis geëxporteerd, gerookt, gedroogd of ingevroren. De gerookte en gedroogde vis gaat in hoofdzaak naar de aangrenzende landen. Ingevroren vis vindt een weg naar onder andere Groot-Brittannië, Griekenland en Nederland. De belangrijkste vissoort voor export is de nijlbaars. Lange tijd is er een importverbod geweest binnen de EU voor vis vanwege aangetroffen cholerabacillen, maar sinds dat verbod werd ingetrokken groeide export van vis naar de EU uit tot het op een na belangrijkste exportartikel, ná de koffie.

Er is sprake van overbevissing, vooral in Lake Victoria, reden genoeg om te experimenteren met het uitzetten van vis die van nature niet voorkomt in bepaalde wateren van Uganda. Zo wordt nijlbaars, die uitsluitend voorkwam in Lake Victoria en Lake Kyoga, beide liggend in het stroomgebied van de Nijl, met succes uitgezet in de andere meren. Niettemin is men van mening dat het belang van de vis, als gevolg van overbevissing, snel zal afnemen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda