Uganda

Swipe

Geografie

Uganda ligt in Centraal-Afrika en wordt doorsneden door de evenaar, geografisch gezien tussen 1 graad zuiderbreedte en 4 graden noorderbreedte, en tussen 29 en 35 graden oosterlengte. In het noorden begrensd door Soedan, in het oosten door Kenia. Zuidelijk van Uganda ligt Tanzania met de grens in Lake Victoria, in het zuidwesten Rwanda en in het westen vindt u R.D. Congo, het vroegere Belgisch Kongo. De westelijke grens wordt min of meer gevormd door de Centraal-Afrikaanse slenk, beter bekend als de westelijke uitloper van de Great Rift Valley. Met een gemiddelde hoogte van ruim 1000 meter is het op veel plaatsen niet merkbaar dat Uganda op de evenaar ligt en dus een tropische klimaat heeft.

Met z’n 241.038 km2 (waarvan bijna 16% uit water bestaat) is Uganda ongeveer 3,5 keer zo groot als België en Nederland samen. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Apoka in het noordoosten en Kisoro in het zuidwesten ongeveer 900 kilometer. Om deze afstand over land te bereizen heeft u, afhankelijk van het jaargetijde, enkele dagen nodig. Gedurende de regentijd is het niet altijd mogelijk om iedere plaats in Uganda te bereiken. Het in cultuur gebrachte gedeelte van het vruchtbare land, ongeveer 25%, levert meer voedsel op dan de inwoners nodig hebben.

Het land is geografisch op verschillende manieren onderverdeeld. Het belangrijkst zijn de vier regio’s: North, East, West en Central. In totaal zijn er 111 districten en 1 stadsdistrict, de hoofdstad Kampala. Deze plaats neemt een aparte plaats in onder de districten. Tot 2006 was er sprake van 77 districten. Alle districten staan onder leiding van een local council onder leiding van een voorzitter. De districten hebben meestal dezelfde naam als de belangrijkste plaats in dat district. Binnen de districten is een verdere verdeling mogelijk in provincies en gemeenten, hoewel de meeste districten uit slechts één provincie bestaan.

Een andere manier waarop het land is ingedeeld heeft een geschiedkundige achtergrond. In 1962, met de komst van de republiek, hielden de vier koninkrijken op te bestaan. In 1993 werden om allerlei politieke redenen de koninkrijken hersteld, zij het dat er een meer was dan de oorspronkelijke vier. Het zijn Buganda, Ankole, Toro, Busoga en Bunyoro-Kitara. Elk koninkrijk heeft eigen bestuurlijke verantwoordelijkheden, een eigen vorst en een vlag. Gedetailleerder informatie vindt u bij geschiedenis.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda