Uganda

Swipe

Reisapotheek

Omdat u naar de tropen gaat kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u, al is het maar vanwege ander eten, te maken krijgt met ingewandsstoornissen. Een middel ter bestrijding van diarree, bijvoorbeeld Imodium, kunt u het beste uitsluitend gebruiken als u diarree op reis krijgt. Gebruik het echter met mate, het werkt zeer stoppend. Droge rijst, een biscuitje of een banaan kunnen eveneens helpen. Vasten is zinloos. Drink slappe thee of rijstewater. Om uitdroging tegen te gaan doet u er goed aan uw zout- en suikergehalte op peil te houden met bijvoorbeeld Orisel, het drinken van cola is een goed alternatief. Overigens, in de meeste gevallen heeft u te maken met de zogenaamde ‘reizigersdiarree’ die na een dag vanzelf overgaat. Kijk het dus even aan alvorens naar een stopmiddel te grijpen.

Muggenolie of -spray zijn bijna vanzelfsprekend, evenals een middel waarmee u een insectenbeet kunt behandelen. Als u een nationaal park bezoekt is de kans aanwezig dat u met de tseetseevlieg te maken krijgt. Een beet van dit insect kan lelijke (én pijnlijke) zwellingen veroorzaken. Een middel ter behandeling hiervan is zeer aan te bevelen. Raadpleeg de lokale bevolking (maar dat geldt voor alle onbekende ongemakken). De tseetseevlieg is vrijwel immuun voor de gangbare insectensprays. Sommige mensen kennen een abnormale allergische reactie, dus als uw lichaam of huid ongewoon fel reageert op de beet van een tseetseevlieg, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Denk aan een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en lippenbalsem. Een koortsremmend middel annex pijnstiller mag niet vergeten worden. Goede en directe verzorging van de geringste verwonding is noodzaak. Pleisters (vergeet het schaartje niet!) en een desinfecterend middel zijn dan ook onontbeerlijk. Denk ook aan steriel verpakte gaasjes, een druk- en rekverband en een splinterpincet. Hoewel de gezondheidszorg in Uganda goed is, nemen sommige mensen het zekere voor het onzekere. Injectienaalden en operatiemesjes zijn dan aan te bevelen.

Mensen die op stap gaan en de bewoonde wereld achter zich laten doen er goed aan om ook wat waterzuiveringstabletten in hun bagage te stoppen. Voor degene die last heeft van wagenziekte is een middel daartegen aan te raden. Let erop dat sommige middelen behoorlijk suf kunnen maken. Ten slotte vormen ontsmettende tissues een prima aanvulling als u in gebieden komt waar geen (ontsmet) water voorhanden is.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda