Uganda

Swipe

(Ki)Swahili

De officiële taal in Uganda is Engels. Toch wordt er ook bij diverse volkeren (Ki) Swahili gesproken. De taal is ontstaan in de middeleeuwen, toen de Arabieren handel dreven met de landen aan de Oost-Afrikaanse kust. Verspreiding vond plaats door handeldrijvende Arabieren en als gevolg van de slavenhandel. Oorspronkelijk was het een Bantoetaal, maar Arabische en Indische invloeden zijn duidelijk te achterhalen. In de loop van de eeuwen zijn er ook (meestal min of meer verbasterde) woorden bijgekomen uit Europese talen zoals Portugees, Engels en Duits, wat sommige woorden gemakkelijk herkenbaar maakt. Swahili wordt dan ook een mengtaal genoemd.

Men zegt dat Swahili eenvoudig te leren is. Maar een toerist die een paar woorden Swahili spreekt (en dan liefst een paar vriendelijke), kan op een enthousiast onthaal rekenen. Men hecht aan goede omgangsvormen en het is dan ook onbeleefd om een gesprek te beginnen of een vraag te stellen, zonder eerst gegroet te hebben. Een begroeting is dus belangrijk en ook al is die nog zo eenvoudig, u hebt aan de normen voor beleefdheid voldaan.

Behalve in delen van Uganda wordt Swahili ook gesproken in Kenia en Tanzania waar het de belangrijkste taal is, in Burundi, Malawi, Mozambique, Rwanda, R.D. Congo en Zambia.

Wilt u er meer over weten? Auteur Paul de Waard van het Reishandboek Uganda stelde een taal- en een reishandboekje samen, dat meer inzicht geeft in het Swahili. Kijk op www.uitgeverijelmar.nl voor meer informatie.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda