Uganda

Swipe

Hooglandniloten

Veel van de leefwijze, tradities en gebruiken van de laaglandniloten, wordt teruggevonden bij nilotische bergvolkeren. Slechts op beperkte schaal zijn er belangrijke verschillen te noemen. Zo kennen de Sebei, het bergvolk dat zich op de hellingen van Mount Elgon gevestigd heeft, besnijdenis van meisjes. Een gebruik dat hen absoluut uniek maakt onder de niloten. Hun buurvolk, de Bagusi kent hetzelfde gebruik als enig Bantoevolk. De besnijdenis van jongens is bij meer volkeren in gebruik, bij meisjes in de leeftijd van 13 tot 16 jaar is dit hoogst ongebruikelijk. Zou een meisje, voordat de besnijdenis heeft plaatsgevonden, zwanger raken dan wordt ze, zodra haar zwangerschap bekend wordt, besneden. Dit is dan een handeling pur sang, zonder de festiviteiten en ceremonies die plaatsvinden bij de periodieke groepsbesnijdenis van meisjes, doorgaans om de twee jaar. De besnijdenis zelf wordt uitgevoerd door vrouwen in het bijzijn van alle in het dorp wonende vrouwen en meisjes. Mannen mogen de ceremonie niet bijwonen, zij drinken gezamenlijk bier op een nabijgelegen plaats.

De Madi-Moru volkeren behoren weliswaar tot de niloten, hun afkomst is een stuk duidelijker dan die van de meeste andere volkeren. Ze leven grensoverschrijdend met Soedan, waar aanmerkelijk meer volkeren met dezelfde afkomst leven. Ze onderscheiden zich in gebruiken en vooral in hun taal. Deze is direct te relateren aan het Soedanees. Het vestigingsgebied van de Madi-Moru volkeren bevindt zich in het uiterste noordwesten van het land, met de Acholi en de Kakwa als naaste Ugandese buren.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda