Uganda

Swipe

Bezienswaardigheden

Rondreis door Uganda

U kunt Uganda op vele manieren bereizen, met uitzondering van per trein, deze is op slechts enkele trajecten in gebruik en dan kunt u alleen nog maar hopen dat hij rijdt en mag u zeker geen eisen stellen aan enig tijdschema. Per bus gaat het een stuk beter, hoewel het reizen per minibus niet altijd ongevaarlijk is. U kunt ook gebruik maken van een auto, al dan niet met chauffeur, maar ook op de fiets en zelfs te voet zijn er mogelijkheden te over. Men komt er zelden toe om het land in één keer rond te reizen. Het is er te groot voor en bovendien zijn veel plaatsen met het openbaar vervoer onbereikbaar. Het openbaar vervoer is weliswaar behoorlijk geregeld, maar het brengt u hoofdzakelijk van de ene plaats naar de andere.

Veel bezoekers komen naar het land om te genieten van het wildleven, vooral de berggorilla’s hebben de bijzondere aandacht. Voor een zeer rijke variëteit en de vindplaatsen van (groot) wild in het algemeen geeft men echter meestal de voorkeur aan landen als Zuid-Afrika, Kenia en Tanzania. Niettemin, de meeste wilde dieren zijn wel in Uganda te vinden, u moet er alleen meer voor reizen. Dat heeft weer als voordeel dat een grotere verscheidenheid aan landschappen valt te bewonderen. Daarbij dient men in veel gevallen te beschikken over een specifiek vervoermiddel: een 4WD, een voertuig dat op alle wielen aandrijving heeft. Noodzakelijk, omdat veel wegen die u naar en door de gebieden leiden waar het wild aanwezig is (doorgaans nationale parken en wildreservaten), in de regentijd nauwelijks tot niet en in de droge tijd soms slecht begaanbaar zijn.

Het verdient in veel gevallen aanbeveling om een uitgangspunt te kiezen, een plaats van waaruit u de omgeving wilt verkennen. Grotere plaatsen zijn op uw komst voorbereid en u kunt ter plekke informatie inwinnen over reismogelijkheden, bezoeken aan nationale parken en natuurreservaten, enzovoorts. Houd er ook rekening mee dat u op sommige plaatsen slechts mag komen onder begeleiding van een gids of ranger en dat u zich in andere gevallen aan moet sluiten bij een gezelschap. Soms moet u voor een bepaalde excursie zelfs op uw beurt wachten.

De grotere steden zijn over het algemeen zowel met openbaar vervoer als met een ‘normale’ personenauto redelijk tot goed bereikbaar, al zult u een personenauto tijdens een tropische bui beter even aan de kant kunnen zetten in afwachting van het moment waarop het zicht weer min of meer normaal en het meeste water van de weg verdwenen is.

Het land is groot, te groot om het in zijn geheel in één reis te bekijken, tenzij u natuurlijk een zee aan tijd hebt. Om die reden is het goed om een reisplan te maken waarin u de gedeelten die u wilt zien precies voor ogen hebt. Ook in dit geval zoudt u een centrale plaats als uitgangspunt kunnen kiezen, bijvoorbeeld Kampala of Entebbe, vanwege de vervoersmogelijkheden naar andere delen van het land. Terugkeren naar het uitgangspunt en vandaar opnieuw het land intrekken is vaak gemakkelijker dan vanaf de ene bestemming direct naar de volgende te reizen. Bovendien heeft u dan de gelegenheid om even op adem te komen, rondtrekken door Uganda kan een vermoeiende bezigheid zijn, soms zult u zich met weinig comfort tevreden moeten stellen.

De persoonlijke top-5 van Uganda expert Paul de Waard

Het allermooiste en het meest indrukwekkende dat u in Uganda kunt beleven is een ontmoeting met berggorilla's. Hoewel hun aantal gestaag groeit behoort deze tot één van de meest met uitsterven bedreigde diersoorten. De tocht erheen kan pittig zijn en voert soms door regenwoud.

Nabij Jinja vindt u de oorsprong van de Nijl. Het was de ontdekkingsreiziger Speke die deze plaats in 1862 vaststelde, maar het duurde tot 1875 voordat een andere ontdekkingsreiziger, Stanley, via de rivier het ruim 6400 kilometer zuidelijker gelegen Egypte wist te bereiken waar de Nijl in de Middellandse Zee uitmondt.

Het Queen Elizabeth National Park (QENP)biedt het meest gevarieerde landschap van Uganda. Vooral in de maanden na de regentijd kunt u er ook nog eens zo'n 600 vogelsoorten spotten en vindt u er meer dan 100 soorten wilde dieren, van de kleine dikdik tot geweldige kudden buffels en olifanten. De Ugandese kob is niet zo'n spectaculaire antilopesoort, maar met 20.000 stuks alleen al in het QENP behoorlijk opvallend.

Wilt u dwars door verschillende klimaatzones trekken dan is een (zware) tocht naar de toppen van het Rwenzori gebergte, de 'bergen van de maan' of 'het land van de mist' een hele mooie optie. Volgens ontdekkingsreiziger Freshfield vormt een tocht naar  de top van de ruim 5000 meter hoge Mount Stanley (Mount Margherita) een grotere uitdaging dan zware beklimmingen in de Alpen of in het Himalaya gebergte.

Het Murchison Falls National Park is een park dat beslist bezocht moet worden. Doorsneden door de Victoria Nijl vindt u hier vrijwel alle diersoorten die er in Uganda te vinden zijn. Hoewel het park veel te lijden heeft gehad tijdens de burgeroorlogen en talloze Ugandezen via de Murchison Falls 'verdwenen', het spectaculaire landschap. het overweldigende groen en de duizenden nijlpaarden (die je 's nachts heerlijk je nachtrust kunnen ontnemen) maken een bezoek aan dit park tot een onvergetelijk avontuur.

 

 

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda