Uganda

Swipe

Openbaar vervoer

In steden en daarbuiten ben u welkom in het openbaar vervoer. Dit biedt vele verschillende mogelijkheden.

Vliegtuig

Vanuit het buitenland komt u aan op Entebbe. Vanaf dat vliegveld kunt u het land in vele richtingen bereizen met gebruikmaking van een vliegtuig. Vervoer door de lucht wordt echter uitsluitend aangeboden via chartermaatschappijen die alle hun kantoren hebben op de luchthaven van Entebbe en in Entebbe. Er zijn geen gereguleerde binnenlandse vluchten.

Trein

Uganda beschikt over ongeveer 1500 kilometer spoorlijn. In vroeger dagen moeten de Ugandese spoorwegen tot de betrouwbaarste van Afrika behoord hebben. Als dat zo is, dan is daar weinig meer van te merken. Er is een tweetal hoofdlijnen die het land doorsnijden. Men spreekt over de zuidelijke tak vanaf Tororo naar Kasese via onder andere Jinja en Kampala en over een noordelijke tak die eveneens in Tororo begint, maar zijn eindpunt heeft in Pakwach waarbij onderweg onder andere Mbale, Lira en Gulu worden aangedaan. Het reizen per spoor is soms een aanslag op het geduld en uithoudingsvermogen, de kwaliteit van het materiaal, uitsluitend 3e klasse, laat veel te wensen over. Vanuit Kampala rijden treinen in de richting van Kasese en Tororo. Deze zijn een stuk comfortabeler en rijden volgens een redelijk betrouwbaar dienstrooster.

Bus

De infrastructuur van Uganda breidt zich in een hoog tempo uit al zal het waarschijnlijk nooit een vergelijking met het West-Europese wegennet kunnen doorstaan. Inmiddels heeft men de beschikking over ongeveer 7000 kilometer geasfalteerde weg. In vergelijking met de onverharde wegen, bijna 25.000 kilometer, is dat nog maar weinig, maar, geleidelijk aan vordert men. De beste wegen bevinden zich tussen de grotere steden en het busverkeer is daar dan ook zeer belangrijk en bovendien betrouwbaar en goedkoop.

Postbus

Een alternatieve manier om snel een nabijgelegen plaats te bereiken is die door gebruikmaking van een postbus. Ze zijn goedkoper dan gewone bussen en ze leggen het traject sneller af. U wordt van de ene stad naar de andere vervoerd, van het ene postkantoor naar het andere. Het aardige is dat u vooraf kunt bepreken, één dag voordat u wilt vertrekken. U doet dat in het postkantoor vanwaar u wilt vertrekken.

Minibus

De verbindingen tussen kleinere plaatsen op het platteland worden onderhouden door minibusjes (matatus). Het is vaak de enige manier om van de ene plaats naar de andere te komen. De vertrektijden worden bepaald door het passagiersaanbod, de route soms eveneens.

De meeste minibussen zijn ingericht voor het vervoer van 14 personen, waar tegenwoordig streng op wordt gecontroleerd. Niettemin komt het ook nog voor dat het aantal passagiers mede afhankelijk is van de omvang ervan en het aantal kinderen dat ze bij zich hebben. Toeristen probeert men dan ook vaak het dubbele (en meer!) van het (vastgestelde) tarief te laten betalen. Niettemin een zeer goedkope en interessante ervaring, goed voor de contacten met de lokale bevolking. Omdat er weinig verkeer op de wegen is, is het redelijk veilig. Niet alle wegen zijn echter berekend op het gebruik ervan door auto’s, dus blijft er nogal eens een busje (die overigens taxi genoemd wordt) steken.

De chauffeur, doorgaans rijdend als een kamikazepiloot, zal er alles aan doen om zijn passagiers zo snel mogelijk hun reis te laten vervolgen. Zo kwam ondergetekende, gezeten op een lading bananen met bagage voor zes weken bij zich, nog net op tijd aan de poort van het Bwindi Impenetrable n.p. om zijn ticket voor een bezoek aan de berggorilla’s te kunnen verzilveren.

Taxi

In de steden zijn er honderden taxi’s beschikbaar die u naar elk gewenst doel zullen brengen. De meeste zijn niet voorzien van een meter, zodat u vooraf een prijsafspraak moet maken. U vindt de taxi’s, behalve bij de internationale luchthaven, bij de hotels of op centraal gelegen punten. In de steden proberen ‘snorders’ ook passagiers op te pikken.

Boot

Er zijn diverse geregelde veerdiensten in Uganda. Op Lake Albert heeft u zelfs een behoorlijke keuze, zowel van vertrek- als van aankomsthaven. Vanuit Port Bell en vanuit Masaka kunt u de Ssese eilanden bereiken.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uganda