Zuid-Afrika

Swipe

Economie

'Power Crisis' in Zuid-Afrika (2007)

Aan Zuid-Afrika’s periode van relatieve economische stabiliteit kwam in 2007 een einde. In dit jaar leidde afwezigheid van elektriciteit tot wekenlange duisternis in grote delen van Zuid-Afrika. Dit had een enorme impact op bedrijven, leidde tot economische ravage en waardevermindering van de rand. Een veelal afwezige president Mbeki en onduidelijk beleid ten aanzien van dit probleem zorgden ervoor dat de ‘Power Crisis’ het land vermurwde.

'Xenophobic Violence' in Zuid-Afrika (2008)

Medio 2008 braken in steden en townships opstanden uit die gericht waren tegen (veelal illegale) immigranten en asielzoekers. Vooral Zimbabwanen, Mozambikanen en Malawiërs werden agressief aangepakt en beschuldigd van banenroverij, criminaliteit en seksueel geweld. Dit kwam onder andere voort uit ’s lands voortdurende werkeloosheidsprobleem. Meer dan veertig mensen werden gedood. ‘Xenophobic Violence’ deed het land schudden op haar grondvesten.

Instabiliteit en uitdagingen (sinds 2008)

2008 was ook het jaar van politieke instabiliteit en economische recessie – de eerste sinds 1992. Deze recessie duurde voort tot in 2009 en leidde tot banenverlies en faillissementen. De economie herstelt sinds 2010, maar oplossingen voor cruciale problemen als werkeloosheid (26 procent in 2011), braindrain door massale emigratie, criminaliteit en hoge inflatie blijven uit. Congress of South African Trade Unions (COSATU) is Zuid-Afrika’s oppermachtige en uiterst invloedrijke vakbond, die stakingen heeft ontwikkeld tot handelsmerk.

Import en export

Zuid-Afrika’s economie is gebaseerd op export van goud (hoewel er sinds 1999 minder wordt gedolven), diamant, platina, chroom, textiel en de fabricage van zowel auto’s als auto-onderdelen (Mercedes-Benz, Mitsubishi, Toyota en Volkswagen hebben fabrieken). De belangrijkste exportlanden waren in 2011 China, de Verenigde Staten van Amerika, Japan, India en Duitsland. Zuid-Afrika importeert vooral machines, chemische producten en aardolieproducten. De voornaamste importlanden waren in 2011 China, Duitsland, de Verenigde Staten van Amerika en Saudi-Arabië.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika