Zuid-Afrika

Swipe

Geografie

Oppervlakte van Zuid-Afrika

De republiek Zuid-Afrika vormt de zuidpunt van het Afrikaanse continent en ligt op het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.219.090 km² en is bijna vier keer zo groot als Duitsland.

Grenzen van Zuid-Afrika 

Cape Agulhas is Zuid-Afrika’s meest zuidelijke punt, hier stromen de warme Indische Oceaan en de koude Atlantische Oceaan samen. De gezamenlijke kustlengte bedraagt maar liefst 2800 kilometer.

De Limpopo River (1750 kilometer lang) vormt de noordpunt van Zuid-Afrika en is de natuurlijke grens met Zimbabwe (225 kilometer). Deze rivier mondt uit in Mozambique; de grenslengte met dit land bedraagt bijna vijfhonderd kilometer. Het noordwesten van Zuid-Afrika ligt tegen Namibië; de grens met dit land is ongeveer duizend kilometer lang. Zuid-Afrika grenst ook aan Botswana (1840 kilometer) en Swaziland (430 kilometer). Koninkrijk Lesotho wordt geheel door Zuid-Afrika omringd (909 kilometer).

Binnenland van Zuid-Afrika

Het land ligt op een hellend plateau dat richting het oosten hoger wordt. Met name het oosten kent geologisch verval dat honderden meters bedraagt: het plateau gaat abrupt over in laaggelegen gebied (Lowveld) dat verdwijnt in de oceaan.

De zuidelijke en zuidoostelijke kusten zijn bergachtig; landinwaarts wordt de Drakensberg (Engelse naam, Drakensbergen) gevormd. Dit gebergte is bekend om afgeplatte en spitse toppen en groene dalen. Mount Thabana Ntlenyana bereikt een hoogte van 3482 meter en is daarmee de hoogste piek van Lesotho. In de Drakensberg ontspringt de Orange River die een lengte heeft van 2200 kilometer. Ook bevindt zich hier de bron van de Vaal (1120 kilometer), die is genoemd naar de Nederlandse Waal.

Het binnenland van Zuid-Afrika wordt gevormd door een plateau. Het oostelijke deel van dit gebied bereikt een hoogte van ongeveer 1400 meter en wordt Highveld genoemd.

Eilanden van Zuid-Afrika

Tot de republiek Zuid-Afrika behoren Prince Edward en Marion, die de Prince Edward Islands vormen. Beide liggen tussen de zuidkust en Antarctica. Prince Edward heeft een oppervlakte van 45 km2 en kent kliffen. State President Swart Peak van vulkaaneiland Marion (290 km2) bereikt een hoogte van 1230 meter.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika