Zuid-Afrika

Swipe

Boerenrepublieken en vondst diamant

Boerenrepublieken Natalia en Orange Free State (Oranje Vrijstaat)

Zelfbeschikking en onafhankelijkheid werd werkelijkheid door de stichting van Boerenrepubliek Natalia (1839). Deze staat kende scheiding van rassen, wat Groot-Brittannië irriteerde. Desondanks erkenden zij Natalia. De Britten, verlangend naar land aan de oostkust, schonden deze erkenning in 1843 en annexeerden het gebied. De Voortrekkers stelden hun vertrouwen in de Nederlandse autoriteiten en verwachtten dat Den Haag soldaten stuurde. Nederlandse steun bleef uit, waardoor de Voortrekkers richting het westen trokken en Boerenrepubliek Orange Free State (‘Oranje Vrijstaat’) stichtten. Hierop volgden nieuwe conflicten met de Britten, die de staat in 1848 annexeerden. Groot-Brittannië stelde de grenzen vast, maar besloot in februari 1854 het gebied onafhankelijk te verklaren en als zodanig te erkennen.

Stichting Zuid-Afrikaanse Republiek (ZAR, Transvaal)

In 1857 ontstond de Zuid-Afrikaanse Republiek door samenvoeging van enkele Boerenrepublieken. Potchefstroom werd de hoofdstad en Nederlands werd de officiële taal. De republiek kon rekenen op sympathie van zowel Nederlanders als Duitsers.

Vondst diamant in Colesberg Kopje (bij huidig Kimberley)

In 1867 werd rondom huidig Kimberley, toen gelegen in het uiterste westen van Orange Free State, diamant gevonden. Deze vondst deed de wereld schudden op haar grondvesten en leidde tot de komst van duizenden arbeiders, magnaten en bestuurders (naar Kimberley). Zij gingen op zoek naar diamant en werden schatrijk of straatarm. De Britten zagen de diamantvondst met leden ogen aan en krabden zich achter de oren.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika