Zuid-Afrika

Swipe

Malaria

Malaria in Zuid-Afrika

Malaria is een dodelijke ziekte. Noordoost Limpopo en oostelijk Mpumalanga (Great Limpopo Transfrontier Park/Kruger National Park) staan te boek als malariagebied. Deze kwalificatie geldt tussen oktober en mei ook voor het noordoosten van KwaZulu-Natal.

Algemeen

De ziekte begint door de beet van een malariadragende mug (of de mug malariadragend is of niet, is niet aan de buitenkant te zien). Deze zuigt bloed op en spuit malariaparasieten in uw lichaam. De eerste ziekteverschijnselen treden gemiddeld twaalf tot dertig dagen na de beet op.

Symptomen van malaria

Koorts, rillingen, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid en overgeven. Deze symptomen kunnen wisselen en kunnen nog weken na het stoppen van de medicatie optreden. Indien u zich niet goed voelt, dient u zo spoedig mogelijk een arts te bezoeken (indien dit in Nederland gebeurt, dient u de arts te melden dat u bent teruggekeerd uit malariagebied). De arts zal een malariatest doen.

Voorkomen van malaria

Draag kleding met lange mouwen en een lange broek (doe dit ’s avonds altijd), gebruik een muggenstift (smeer dit op uw handen, armen, nek, gezicht, enkels en voeten), slaap onder een geïmpregneerde klamboe. Er zijn diverse insectenwerende middelen op de markt, bezoek hiervoor een reisartikelenwinkel. Deze voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk, maar ontoereikend. U dient voor, tijdens en na uw bezoek aan de hierboven genoemde gebieden antimalariatabletten in te nemen (neem contact op met de plaatselijke gezondheidsdienst). Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan vijf jaar mogen deze tabletten niet innemen.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika