Zuid-Afrika

Swipe

Kunst

Diversiteit (Zuid-Afrikaanse kunst)

Zuid-Afrikaanse kunst geniet aanzien en staat bekend om diversiteit. De multiraciale samenleving zorgt voor verschillende kunstvormen die worden gecombineerd en geliefd zijn bij nationaal en internationaal publiek.

Muziek en dans: R&B, Soul, Jazz

Muziek en dans zijn populair, zowel in steden en dorpen als in ‘townships’, waar R&B en Soul geliefd zijn. Ritmische dans die solo en in groepsverband wordt opgevoerd, speelt hierbij een rol. Traditionele muziek wordt gemaakt door middel van houten instrumenten. Bekend is de Zuid-Afrikaanse jazz, waardoor blanken en zwarten op grond van gelijkwaardigheid communiceerden.

Muziek en dans: 'Gumboot Dance'

Gumboot Dance ('Isicathulo') ontwikkelde zich ruim twintig jaar geleden en vormde een communicatiemiddel voor zwarte arbeiders in goudmijnen. Het lied ‘Gumboots’ van Paul Simon kwam voort uit deze dans en werd gemaakt in samenwerking met Zuid-Afrikaanse musici.

Muziek en dans: Afrikanergemeenschap (Zuid-Afrika)

‘Boeremusiek’ vormt een onmisbaar deel van Afrikanercultuur. Deze muziek kent invloeden van (verouderde) Nederlandse volksmuziek en smartlappen. Boeremusiek wordt gespeeld of beluisterd tijdens sociale gelegenheden, waarbij de ‘sokkie sokkie’ (‘langarm’) wordt gedanst. Deze dans wordt traditioneel zonder schoenen opgevoerd. Afrikaanstalige rock- en popmuziek is populair bij zowel jongeren als volwassenen.

Komedie (Zuid-Afrika)

Zuid-Afrikanen houden van lachen om clichés en vooroordelen die bestaan in de samenleving. Filmmaker en komiek Leon Schuster trekt met zijn humoristische liedjes, sketches en opnames met verborgen camera’s volle bioscoopzalen. Pieter-Dirk Uys, optredend als Evita Bezuidenhout, is Zuid-Afrika’s bekendste satirische komiek. Tijdens zijn onemanshows bespeelt hij het publiek met grappen over de absurditeit van Apartheid.

Schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst

In de kunstgalerieën treft u wandtapijten, beeldhouwwerk en (kleurrijk) schilderwerk. Landschappen, bloemen, mensen en dieren zijn populair, hoewel een aanzienlijk aantal kunstenaars een politieke boodschap overbrengt. Beeldhouwwerk wordt in talloze stallen langs de weg verkocht. Meestal zijn de zwarte, bruine en turkooizen beeldjes van zeepsteen vervaardigd. Hoewel beeldbouwwerk in Zuid-Afrika wordt gemaakt, is het aanbod in de meeste gevallen afkomstig uit Kenia, Zimbabwe en Mozambique.

IJzerdraadkunst, kralenkunst

Bijzonder fraai zijn de draadvoorwerpen die worden gemaakt van afval in townships; deze worden langs de weg verkocht. Ook het maken van kraalweken en ijzerdraadfiguren zijn populaire activiteiten.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika