Zuid-Afrika

Swipe

Omgangsvormen, tijd en kleding

Begroetingen

Vriendelijkheid en gastvrijheid staan centraal. Gesprekken en ontmoetingen beginnen met ‘How are you?’ (Hoe gaan dit?). ‘Fine, thank you’ (Baie goed, dankie) volgt als antwoord. Maak in het Nederlands en Afrikaans gebruik van ‘u’, ‘jij’ is alleen voor vrienden.

Afrikaanse mannen houden van ‘thank you’ en gebruiken deze term voortdurend als symbool van vriendelijkheid en dankbaarheid. Handen schudden is voor hen van belang: eerst maken de handen contact, daarna wordt de duim gepakt en daarna weer de handen. Als symbool van respect kan de hand lang worden vastgehouden; u kunt deze terugtrekken als u dat wilt.

Tijd

Tijd speelt een minder voorname rol dan in Nederland. Voor informele afspraken geldt doorgaans een marge van een kwartier, tenzij u weet dat de tegenpartij van stiptheid houdt. Kom op tijd voor zakelijke afspraken.

Kleding

Informeel

Kleding van stedelingen is vergelijkbaar met Nederlandse of Belgische zomermode. Mannen dragen een pantalon of jeans met een T-shirt en (in mindere mate) een blouse. De korte broek is een discutabel kledingstuk: voor (veelal Afrikaner) mannen wordt deze gedragen met kniehoge sokken. Echter, in de Afrikaanse cultuur wordt de korte broek als kinderlijk gezien, een schande voor een volwassen man.

Vrouwen zijn meer mode-alert dan in Nederland en dragen doorgaans een spijkerbroek, rok of jurk met een blouse, T-shirt of lichte trui (alle culturen). Echter, volwassen Afrikaanse vrouwen geven de voorkeur aan gekleurde jurken. Jongens en meisjes zijn op schooldagen gekleed in uniform, dat thuis plaats maakt voor gemakkelijke kleding. Opvallend is de afwezigheid van de winterjas, ook in kledingwinkels. Hoewel wintertemperaturen in delen van het land uitnodigen tot dragen van dikke kleding, is de kou van te korte duur om deze aan te schaffen. Als de temperatuur onder 15 graden komt, halen Zuid-Afrikanen liever sjaals en mutsen tevoorschijn.

Formeel

Zuid-Afrikanen geven dus de voorkeur aan dragen van comfortabele kleding. Voor formele bijeenkomsten wordt deze ingeruild voor stijlvolle jurken ('s avonds voorzien van vestje tegen frisse wind) en pakken (met stopdas of vlinderdas).

Strand

Op bekende stranden als Margate, Pennington, Plettenberg Bay, Port Alfred, Salt Rock, Scottburgh, Shelly Beach, Sodwana Bay, Umhlanga en Umkomaas dragen badgasten moderne zwemkleding. Dit houdt in, dat voor mannen een boxershort volstaat. Vrouwen kunnen hier (ook kleine) bikini's probleemloos dragen. Dit is ook het geval op de stranden van Camps Bay, Clifton en Muizenberg (Kaapstad's omgeving) die te boek staan als trendy.

Wees terughoudend op de stranden van plattelandsgebied, met name die van voormalige 'homelands' Transkei en Ciskei.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika