Zuid-Afrika

Swipe

Auto

Algemeen

In Zuid-Afrika wordt op de linkerkant van de weg gereden. Routenavigatie zorgt voor efficiënt rijden, minder conflicten en ontspannen sfeer – een onmisbaar apparaat dat uw reisplezier vergroot. De website van South African National Roads Agency beschikt over een routeplanner.

Wegentypes

In de spitsuren kunt u files verwachten op de ‘bypasses’ van Johannesburg, de snelweg tussen Johannesburg en Pretoria en rondom zowel Kaapstad als Durban.

Snelwegen (National Roads/N) zijn gemaakt van beton of asfalt. Deze beschikken over verkeersborden die afslagen, afstanden (in kilometers), parkeerplaatsen, benzinestations en toeristische bezienswaardigheden aangeven;

Hoofdwegen (Regional Routes/R) kennen één rijbaan in elke richting en leiden door aantrekkelijker landschap dan snelwegen. Enkele hoofdwegen in Western Cape en KwaZulu-Natal zijn ontwikkeld tot toeristische routes en worden als zodanig gepromoot;

Binnenwegen (D-Roads) zijn minder duidelijk aangegeven en zijn gemaakt van zand of gravel. Rijd overal oplettend in verband met onvoorspelbaar rijgedrag van andere automobilisten.

Tolwegen

Tolwegen zijn duidelijk aangegeven op landkaarten en in wegenatlassen. Het aantal tolwegen neemt toe, net zoals de kwaliteit en service die de tarieven waard zijn. In tolstations betaalt u met contant geld (alleen Zuid-Afrikaanse creditcards worden geaccepteerd).

Snelheidslimieten

Snelwegen: 120 kilometer per uur;

Hoofdwegen: 100 kilometer per uur;

Bebouwde kom: 60 kilometer per uur.

Afwijkende verkeersregels

• ‘STOP’ op wegen betekent dat u volledig moet stoppen;

• Een zebrapad betekent dat autoverkeer dient te stoppen. Doorrijden en negeren van voetgangers vormt een probleem;

• Kruispunten die zijn voorzien van stopbord met daarbij een rood bord met de vermelding ‘3’ en ‘4’: stoppen en optrekken in volgorde van aankomst;

• Defecte verkeerslichten op kruisingen: alle bestuurders stoppen. Vertrek in volgorde van aankomst;

• Toegestaan alcoholpromillage is 0,5.

Veiligheid

Houd tijdens het rijden deuren en ramen gesloten en vergrendel de laadbak. Plaats geen waardevol materiaal of tassen op zichtbare plaatsen en stop niet voor lifters of angstzaaiers.

Wegenwacht

Automobile Association of South Africa (AA), tel. 0861-222229 en 083-84322. De rekening voldoet u contant.

Tankstations

Gevestigd in alle steden en langs alle wegen. Jongens vullen de autotank, wassen de ramen en controleren de bandenspanning of oliepeil. Hun inkomen is minimaal; voor deze dienst wordt daarom een fooi van enkele randen verlangd.

Autohuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse autohuur kan u overlaten aan uw reisagent in Nederland of België. Zelf regelen van autohuur is ook mogelijk; alle internationale verhuurbedrijven hebben vertegenwoordigingen in steden en op luchthavens. Lees de voorwaarden door voordat u de overeenkomst tekent. Voor autohuur dient u kopieën van uw rijbewijs en paspoort te overhandigen.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika