Zweden

Swipe

Eten op z’n Zweeds

De originele Zweedse keuken mist wat van de gastronomie die je zeker in België gewend bent, maar kent zoveel buitenlandse invloeden en creativiteit dat er in veel restaurants uitstekende maaltijden worden geserveerd.

Husmanskost

Husmanskost (‘huismenskost’; ‘kost die iedereen thuis eet’) is de verzamelnaam voor de vaak wat vettige, doch traditionele Zweedse gerechten. Er is een zekere opleving, waardoor er ook veel minder goede restaurants de eenvoudige maaltijden serveren om mee te liften op het succes. Typische ongezonde gerechten – maar vaak gegeten – zijn köttbullar med potatis (gehaktballetjes met aardappels, geserveerd met rode jam), pytt i panna (aardappelblokjes met rundvlees- of varkensvleesblokjes en uisnippers, geserveerd met een rauw of gebakken ei). Pannenkoeken en wafels met rode jam en slagroom zijn eveneens erg populair, maar pannenkoekrestaurants ontbreken opvallend genoeg.

Ontbijt

Het Zweeds ontbijt bestaat vaak uit toast of muesli met yoghurt, maar er wordt ook wel een Engels ontbijt (worst, gehaktballetjes, bacon en ei) of een ontbijt met vis gegeten. Uiteraard ontbreekt het knäckebröd niet. Typisch bij het ontbijt is een gekookt ei dat je met kaviaar (een betaalbare versie uiteraard, in een tube) nuttigt.

Lunch

Dagens rätt is de maaltijd van de dag die je tijdens lunchtijd (van 12:00 tot 14:00 uur) voor 65 tot 90 kronen – inclusief drankje, salade, koffie/thee – kunt krijgen. Een tweede kop koffie is doorgaans standaard.

Middag (diner)

Het middag kan van alles zijn en wordt meestal rond 17:00 uur genuttigd. Veel Zweden brengen hun zomervakantie in Azië door en het aantal Thaise restaurants is daardoor enorm gestegen. Zalm is eveneens populair. Fijnproefcarnivoren kiezen rendier- of elandvlees.

Fika

Tussen de hoofdmaaltijden door maken de Zweden graag tijd voor een fika: een pauze voor het genieten van een kop koffie of thee (of ander drankje) met bullar (koffiebroodjes), småkakor (koekjes), tårta (taart), kåka (cake) of chocolade. Fika is lang geleden ontstaan door kaffé te verbasteren naar kafi en de lettergrepen om te draaien. Het is een begrip!

Julbord

Wil je echt genieten van alles wat de Zweedse keuken je te bieden heeft, bezoek dan een van de betere restaurants in de grote steden tussen half november en half december voor een Julbord. Een goed restaurant serveert vijf gangen met van alles en nog wat voor ongeveer 600 tot 1200 kronen (70 tot 130 euro) per persoon.

Zelf Zweeds koken

Zelf Zweeds koken? Rijd in Nederland of België naar de dichtstbijzijnde Ikea Food Market en haal er een boekje met Zweedse gerechten. Een gegarandeerd succes en de recepten zijn in het Nederlands natuurlijk gemakkelijker te lezen dan in het Zweeds.

Zweden > Blekinge > Holmsjö-Standplaats

Stensjö Camping & Vandrarhem

Deze rustige gelegen familiecamping ligt in het zuiden van Zweden met ruime staanplaatsen. Door de ligging midden in de natuur zijn er...

v.a. 1900.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zweden