Zweden

Swipe

Klimaat en weer

Zweden kent warme zomers en – afhankelijk van de regio – bitterkoude winters. Tot aan Uppsala kun je het weer ongeveer vergelijken met dat van de rest van West-Europa, want ook Zweden deelt in de warme golfstroom die vanuit de Golf van Mexico Europa er relatief warm bij laat zitten.

Desondanks kan het, ook in bijvoorbeeld Stockholm, in de winter koud zijn: -15 graden Celsius om 12 uur ‘s middags is geen uitzondering in januari of februari. Met zoveel water en open plekken met regelmatig een straffe wind voelt het in de hoofdstad dan extra koud aan. Daar waar de ‘bult’ met Stockholm circa 200 km ten noorden van de stad op de kaart overgaat in een lange bijna rechte kustlijn begint officieel Norrland. Dit is de grootste regio van Zweden en vanaf daar wordt het doorgaans alleen maar kouder. Doordat de lucht droger is dan in Nederland of België is -10 graden hier meestal aangenamer, dan -5 in de Benelux.

Extreme omstandigheden

Wees bedacht op soms extreme weersomstandigheden in het hele land. Notoir is het begin van de winter van 1998, toen in Gävle in één dag de sneeuw lokaal tot boven de meter uitstak en mensen massaal vast kwamen te zitten. Gävle is de stad die precies daar ligt waar de ‘bult’ van Stockholm/Uppland ophoudt en geldt als de grensstad tussen Zuid- en Noord-Zweden. Echter, niet alle winters zijn streng. Neem wederom Gävle. In 2005/2006 lag er van oktober tot in april sneeuw, maar in 2006/2007 bleef het, op een lang weekend begin oktober na, tot in januari sneeuwvrij. De laatste sneeuwbui viel toen de eerste week van mei. Winter 2007/2008 was er eigenlijk alleen rond het Paasweekeinde, toen er plaatselijk tussen de 20 en 30 centimeter viel.

Bergen

Trek je de bergen in, dan kan het weer tijdens de tocht snel omslaan en vooral wandelaars of fietsers dienen altijd – ook in midzomer – extra beschermende kleding mee te nemen voor trektochten door bergachtig gebied. Het hogergelegen Zweden vind je vooral langs de gehele grens met Noorwegen.

10 prachtige bestemmingen in Zweden