Zweden

Swipe

Landschap

Van lichtglooiend in het zuiden, tot met sneeuw bedekte bergtoppen in het noordwesten: Zweden kent een zeer gevarieerd landschap met veel verrassingen. Een ding overheerst echter sterk: bos, honderden kilometers bos.

Bergpartijen

Zwedens meest indrukwekkende bergpartijen liggen daar waar het buurland misschien nog wel imposanter in is: bij de grens met Noorwegen met de 2106 m hoge Kebnekaise als topper. Laat je niet beperken door de landsgrens in het ontdekken van reliëf, want je zou daardoor net een mooi vergezicht of een avontuur kunnen missen.

Zandstranden

De zuidkust – van Varberg bij Göteborg in het westen tot bij Kalmar in het oosten – is hét zomerparadijs met witte zandstranden. Bij Kalmar ligt het eiland Öland, de Zweedse rivièra waar zelfs de koninklijke familie een zomerhuis heeft. Gotland is het grootste Zweedse eiland en ligt midden in de Oostzee op ongeveer 3 uur varen met een veerboot uit Nynäshamn bij Stockholm of Oskarshamn.

Scherenkust

Nagenoeg langs de hele kust liggen rotsige eilanden, maar de archipel bij Stockholm, de scherenkust bij het zuidelijker Söderköping en de kust van Bohuslän (tussen Göteborg en Noorwegen) staan bekend om hun grote schoonheid en het plezier voor watersporters en -recreanten.

Höga Kusten

Höga Kusten is misschien wel de meest indrukwekkende kust die het niet moet hebben van alleen een archipel. De kuststrook tussen Härnösand en Örnskoldsvik is 142.500 hectare groot (met 80.000 hectare water) en kenmerkt zich door heuvels die binnen een paar kilometer tot 350 meter hoog reiken, gecomplementeerd met een set meren, inhammen en eilanden. Dit kustgebied is sinds 2000 Unesco-werelderfgoed.

10 prachtige bestemmingen in Zweden