Zweden

Swipe

Natuur, milieu en energie

Leven van en met de natuur maakt meer onderdeel uit van het maatschappelijk bewustzijn in Zweden dan in veel andere landen. Maar de filosofie kent tevens zijn keerzijde. Om het milieu zoveel mogelijk te ontzien, is de eigen energieproductie bijna volledig uitstootvrij. Biomassa en wind vormen groeiende bronnen van energie, maar waterkracht (44%) en nucleaire energie (47%) zijn de grootste Zweedse krachtpatsers. De waterkrachtwerken hebben veel grote rivieren, met name in het noorden, onherstelbaar aangetast.

Recycling

De meeste Zweedse provincies hebben een vergaand inzamelings- en recyclesysteem, waarvan je in woonwijken met flats vaak het resultaat ziet in vakantieachtige huisjes tussen de hoge gebouwen waar de verschillende afvalcontainers staan. Naast de gebruikelijke inzameling van glas naar soort, batterijen, textiel en groen materiaal (voor compost), wordt papier in tijdschriften en verpakkingsmateriaal apart ingezameld, omdat ze andere papiervezels bevatten. Blik en hardplastic kennen elk een eigen container.

Niet alleen op PET-flessen (plastic flessen voor drank), ook op drinkblikken (zoals voor bier en frisdrank) zit statiegeld. Eenmaal gekocht kun je ze bij iedere supermarkt inleveren, ook als je de flessen en blikjes kocht bij de staatsdrankwinkel (Systembolaget) of een andere keten.

Leven en reizen in de natuur

Je bent redelijk vrij om in Zweden te leven en te reizen in de natuur. Je kunt zelfs praktisch overal kamperen. Uitgangspunt is dat je je troep opruimt en dat je de natuur geen schade toebrengt. Een simpel voorbeeld: voor een kampvuur sprokkel je hout, je breekt geen takken af. Een reiswijze die natuurlijk al langer door ervaren hikers in bijvoorbeeld ook de Belgische Ardennen wordt gehanteerd.

Allemansrätten

Zweden gaat echter nog een stapje verder. Er is een ongeschreven regel dat je toegang hebt tot alle natuurgebieden – ook de reservaten en de privé-eigendommen. Of je nu te voet, met de ski’s, op de fiets of met de boot het gebied intrekt. Mits je wegblijft uit tuinen, afgesloten gedeelten en niet binnen 70 meter van huizen je kampement op slaat en de omgeving niet vervuilt – ook niet door je met zeep in een beek te wassen, want dit is ook het verstoren van de natuur. Sluit hekken waar je doorheen mag goed af en laat de dieren met rust. Dit Allemansrätt (www.allemansrätten.se) is echter in veel gebieden met aanvullende regels ingeperkt. Zo mag je in de kernen van reservaten en zeker de nationale parken vaak niet overnachten (let op de borden). Vind je eetbare natuurproducten als bramen of bosbessen, dan staat het je vrij deze volgens hetzelfde allemansrätten te plukken, mits de flora niet is beschermd.

Verbodsborden

Kom je borden tegen met Ej motorfordon, dan is het niet toegestaan er met auto of motor overheen te rijden. Dit geldt ook voor alle open stukken land en privéwegen. Verder zijn er tijdgebonden verboden gebieden, bijvoorbeeld om vogels een kans te geven te broeden. Zie je Tillträde förbjudet (toegang verboden) op een bord, ga dan niet verder.

10 prachtige bestemmingen in Zweden