Zweden

Swipe

Dieren

Slangen

Wees voorzichtig tijdens wandeltochten over paden met veel losliggende rotsen en stukjes groen met een hoog vochtigheidsgehalte. Het zijn prima leefgebieden voor slangen.

Grote/gevaarlijke dieren

De kans dat je in een benarde situatie terechtkomt met overige wilde dieren (zoals beren en wolven) is uiterst klein. Doorgaans zijn de dieren banger voor jou, dan jij voor hen. Mocht je toch een wild beest tegenkomen, probeer rustig te blijven, je angst te onderdrukken en langzaam achteruit te lopen, weg van het dier. Blijf met je voorkant van je lichaam in de richting van het dier (niet de rug toedraaien) en ga in beginsel zeker niet rennen. Ga je verder van de bewoonde wereld af, blijf praten of maak geluid in gebieden waar beren leven. Dan komen ze meestal niet dichtbij.

Insecten

De grootste lastposten zijn kleine insecten zoals steekvliegen en muggen. Vooral in juli en augustus zijn ze erg irritant en steken kunnen leiden tot zwellingen of bloedingen (als steekvliegen aders raken). Zorg voor een goede, liefst milieuvriendelijk antimuggenmiddel, een klamboe, een extra fijnmazig muggengaas, maak vuur of gebruik speciale antimuggenkaarsen. Bezoek desnoods een apotheek, voordat je op pad gaat.

10 prachtige bestemmingen in Zweden