Zwitserland

Swipe

Van A tot Z

Criminaliteit

Vrij van criminaliteit is geen enkel land en dus ook Zwitserland niet: de criminaliteitscijfers liggen echter lager dan in Nederland en België, in het algemeen is Zwitserland dus een veilig land. Desondanks lopen reizigers enige risico's, omdat dieven weten dat veel reizigers geld op zak hebben. Criminaliteit kan veel reisplezier bederven. U kunt zich echter wapenen, zowel tegen de misdaad als de gevolgen daarvan.

Zakkenrollen komt met name voor in grote menigten, op stations en in het openbaar vervoer, kortom op die plekken waar vluchtig lijfelijk contact met een medemens niet alarmeert. Tassen grissen is een gebruikte methode.

Het komt slechts zelden voor dat u bedreigd wordt met een wapen of lichamelijk geweld. Mocht dit toch gebeuren (bijvoorbeeld 's avonds in de stille straten en parken van grote steden) probeer dan niet om de overvaller te overmeesteren. Pogingen daartoe kunnen levensgevaarlijk zijn. Neem dan ook niet meer contant geld mee tijdens een wandeling dan noodzakelijk voor de betreffende dag. Laat echter ook geen waardepapieren achter op uw hotelkamer, maar huur indien mogelijk een kluisje in uw hotel of vraag of het mogelijk is om uw papieren aan de hotelbalie af te geven ter bewaring in de hotelkluis (vraag altijd om een schriftelijk bewijs).

Voorbereiding: Mocht u ondanks alle voorzorgen toch het slachtoffer worden van criminaliteit, dan kunnen de gevolgen van diefstal van paspoort en dergelijke worden verzacht door een juiste voorbereiding van uw reis.

Een goede reis en vakantieverzekering kunnen eventueel verlies verzachten. Het verdient ook aanbeveling de belangrijkste pagina's van uw reispapieren (paspoort, verzekeringspapieren, enzovoort) te kopiëren en deze los van uw reispapieren te bewaren. Dit vergemakkelijkt en versnelt het vervangen van al deze waardepapieren aanzienlijk. Geef het verlies van bezittingen altijd aan bij de plaatselijke politie, u bent dit verplicht tegenover uw verzekering. De Zwitserse politie is in de regel erg behulpzaam.

Douanebepalingen

Voor een verblijf korter dan drie maanden moet men in het bezit zijn van een geldig of maximaal vijf jaar verlopen paspoort of van een geldige identiteitskaart. Voor de auto heeft men een groene kaart (bewijs van verzekering) nodig en voor de autosnelwegen in Zwitserland een Autobahnvignet.

Belastingvrij: Per persoon mag ingevoerd worden: twee liter wijn of andere dranken met minder dan 15 procent alcohol; een liter sterke drank; 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram rooktabak; 0,25 liter parfum, eau de cologne en dergelijke. Alcohol en rookwaren mogen alleen door personen boven de 17 jaar ingevoerd worden. Afzonderlijke bepalingen bestaan voor de invoer van boter, vlees en vleeswaren, alsmede voor invoer van (sport)wapens en munitie. De in en uitvoer van Zwitsers geld is onbeperkt, evenals de invoer van buitenlandse valuta. Honden en katten kunnen worden ingevoerd met een (van verschillende gegevens voorzien) inentingsbewijs tegen rabiës, opgesteld in Frans, Duits, Engels of Italiaans, dat ten minste dertig dagen en ten hoogste een jaar oud is.

Elektriciteit

De netspanning in Zwitserland is 220 Volt. In veel gevallen heeft u voor het aansluiten van in Nederland vervaardigde apparaten een verloopstekker nodig, aangezien Zwitserland afwijkende stekkers en contactdozen heeft.

Fotografie, film en video

Er zijn maar weinig landen die de bezoekers zo'n grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, tradities en landschappelijke schoonheid te bieden hebben als Zwitserland. Vandaar dat fotograferen en filmen in dit land een dankbare bezigheid zal blijken te zijn. Wie veel in de bergen gaat wandelen, kan wellicht beter een kleine en compacte camera meenemen. Een volle en zware foto- of filmtas kan tijdens een trektocht door de bergen van een lust tot een last worden. Veel Zwitsers vinden het meestal goed als u hen wilt fotograferen. Zij stellen het echter zeer op prijs als u hen daarvoor van tevoren toestemming vraagt.

Gehandicapten

Zwitserland Toerisme heeft een speciale webpagina met informatie voor mensen met een handicap: myswitzerland.com/nl/vervoer/met_een_handicap.html

Veel hotels in Zwitserland hebben aangepaste voorzieningen voor mensen met een handicap. Als u een hotel boekt, dan is het verstandig om het betreffende hotel in kennis te stellen van uw handicap; zij kunnen dan rekening houden met uw wensen.

Vraag altijd om bevestiging, zodat u er redelijk zeker van kunt zijn dat men uw vragen en opmerkingen begrepen heeft.

Geld en bankzaken

De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse franc (CHF), onderverdeeld in 100 centimes of Rappen. Er bestaan bankbiljetten van 10, 20, 50,100, 500 en 1000 francs, en munten van 5, 10, 20 en 50 centimes en van 1, 2 en 5 francs. Buitenlandse bankbiljetten kan men inwisselen bij banken, officiële wisselkantoren op de spoorwegstations of reisbureaus. Overal in Zwitserland staan bankautomaten waar u met uw bankpas geld kunt pinnen. De prijzen worden in veel winkels zowel in CHF als in euro’s aangegeven, zodat u de prijzen kunt vergelijken. In veel winkels is het mogelijk met euro’s te betalen. Het wisselgeld krijgt u echter vaak in CHF. Overal zijn bankautomaten (ATM) waar u geld kunt pinnen. 

Gezondheid

De gezondheidszorg in Zwitserland is heel goed. De meeste dokters spreken Duits, Frans en Engels. Sommigen spreken ook Italiaans.

Internet

In Zwitserland zijn er tientallen websites met informatie. Bovendien zijn er in Zwitserland talloze Internetcafé’s waar u tegen betaling kunt Internetten. Veel hotels beschikken over WiFi.

Kuurbadplaatsen en wellness

U kunt in Zwitserland de volgende kuurbadplaatsen bezoeken:

Zwitserse Hoogvlakte: Baden (de rijkste minerale warmwaterbron van het land), Rheinfelden, Schinznach Bad, Zurzach, Ramsach, Lostorf en Yverdon-les-Bains.

ZuidZwitserland: Bad Stabio.

Alpen en VoorAlpen: Andeer, Bad Ragaz/Valenz, Bad Scuol-Tarasp-Vultera, Breiten, Lavey-les-Bains, Lenk (de sterkste alpiene zwavelbron), Leukerbad (met het grootste alpiene thermale bad van Europa), Schwefelberg Bad, Saillon, Sankt Moritz (de hoogste concentratie koolzuur van Europa), Serneus en Vals.

Neem tijdens het baden in thermale baden het volgende in acht

Vermijd zoveel mogelijk het baden direct voor of na het gebruiken van een maaltijd.

Neem de tijd om van het ene bad naar het andere te gaan.

Wanneer de gemiddelde temperatuur van het water boven de 37° C ligt, dan is het verstandig om bij een dergelijke temperatuur niet langer dan 15 minuten in het water te blijven.

Houd er rekening mee dat u na een heet bad (boven de 37° C) van ca. 15 minuten evenveel energie heeft gebruikt als na een hardloopwedstrijd over 500 m. Zorg voor voldoende voeding en rust.

Indien u last heeft van moeilijk bewegende gewrichten of stijve spieren, dan kunt u deze tijdens het baden licht masseren of langzaam bewegen.

Draag geen sieraden in warmwaterbronnen. Zwavelrijk bronwater beïnvloedt de kleur van met name zilveren sieraden.

Openingstijden

Openingstijden kunnen van plaats tot plaats verschillen.

Winkels: Voor winkels geldt in het algemeen dat ze open zijn van 8 (of 8.30) tot 12 (of 12.15) en 13.30 tot 18.30 uur. in de steden zijn enkele supermarkten de hele dag open. Op zondag, maandagochtend en zaterdagmiddag na 16 of 17 uur zijn de meeste winkels dicht. In de bekende toeristencentra zijn de winkels doorgaans wat meer en langer open dan elders; sport en levensmiddelenzaken zijn in vakantieplaatsen op zondag vaak een paar uur geopend. Op de officiële feestdagen is vrijwel alles gesloten.

Apotheken: Deze zijn geopend ma.-za. 8.30-18.30 uur. In iedere plaats heeft een apotheek dienst buiten de gebruikelijke uren.

Banken: Banken zijn over het algemeen geopend 8.3-012 en 13.30-16.30 uur; in de steden openen ze incidenteel om 7.30 en sluiten ze om 17 uur. Gesloten op zaterdag en zondag.

Postkantoren: Deze zijn in de steden geopend 7.30-18.30 uur. In kleinere plaatsen zijn ze tussen de middag anderhalf uur gesloten (12-13.30 uur). Op zaterdag zijn de hoofdpostkantoren en soms de postkantoren in vakantiecentra geopend van 7.30-11 uur.

Toeristeninformatiekantoren: Doorgaans geopend ma.-vr. De openingstijden kunnen zeer uiteenlopen, maar in elk geval gaan ze om 12 uur 's middags voor een paar uur dicht. Alleen in de steden en grote vakantieoorden zijn de toeristenbureaus ook op zaterdag een paar uur open.

Telefoon

Naar Zwitserland bellen: Het internationaal landennummer voor Zwitserland is 41. Wanneer u rechtstreeks vanuit het buitenland Zwitserland belt, dan vervalt de '0' voor het plaatselijke netnummer. Vergeet niet vanuit Nederland of België eerst het internationale toegangsnummer 00 te draaien.

Een voorbeeld: om het nummer (02) 11111111 vanuit Nederland en België te bellen, draait u 00 41 2 11111111.

Vanuit Zwitserland bellen: Wilt u vanuit Zwitserland met Nederland telefoneren, dan is het internationale toegangsnummer 00, gevolgd door het landennummer 31, dan het netnummer van de Nederlandse stad zonder de eerste 0, en tenslotte het abonneenummer. Het internationale landennummer voor België is 32.

Belangrijke telefoonnummers: Politie en ambulancedienst: 117 Brandweer: 118

Reddingshelikopter: 013831111 Wegenhulp: 140 Weerbericht: 162 Wegentoestand: 163 Telegrammen: 110 Inlichtingen: 111 Inlichtingen internationaal 114 Toeristische informatie (zomer): 120 Skipistenbulletin (winter): 120 Lawinebulletin (winter): 187 Nieuwsberichten (Duits): 167 Nieuwsberichten (Frans): 168.

Overal in Zwitserland is er goed bereik voor uw mobiele telefoon. Let op: in de bergen is niet overal bereik; hetzelfde geldt voor een deel van de berghutten. Sommige berghutten waar u kunt overnachten hebben de beschikking over sateliettelefoon; dit geldt echter niet voor alle berghutten.

Wellness en Kuuroorden

Op veel plaatsen in Zwitserland ontspringen warmwaterbronnen. Veel van deze warmwaterbronnen voeden zogenoemde thermale baden die men in kuurbadplaatsen gebouwd heeft. Veel van deze kuurbadplaatsen beschikken over modderbaden, andere bieden afslank en schoonheidskuren aan. In het algemeen is een duik in een thermaal bad ook voor een gezond mens een aangename en ontspannende bezigheid. Ook personen die een speciale behandeling nodig hebben kunnen goed in de kuurbadplaatsen terecht.

10 prachtige bestemmingen in Zwitserland