Algemene informatie

Swipe

Dolomiti Lucani

In het hart van Basilicata liggen de Dolomiti Lucani. Deze bergen zijn 15 miljoen jaar geleden ontstaan. De spectaculaire toppen staan in schril contrast met het omringende landschap dat afgeronde en zachte vormen heeft zoals de dichtbij gelegen berg Montagna del cappeirno. In de meest ontoegankelijke spleten maken vogels hun nesten. Vogels die in dit gebied leven zijn de zwarte ooievaar, de rode wouw, de torenvalk en de slechtvalk. Hoewel hier erg weinig vegetatie is, groeien er toch interessante planten als de rode valeriaan en judaspenning.

Het middeleeuwse dorpje Pietrapertosa ligt onderaan drie bergen die doen denken aan de Tre Cime di Lavoredo, de kenmerkende toppen in Trentino in Noord-Italië. Pietrapertosa is het hoogst gelegen dorp van Basilicata het ligt op 1088 m. Pietrapertosa ontleent zijn naam aan petraperciata dat ‘gaten in de rots’ betekent en verwijst naar rotsen met de vele gaten waar Pietrapertosa tegenaan gebouwd is. Hier zijn overblijfselen van een Saraceense vestiging die door de Normandiërs werd omgebouwd tot een kasteel. Vanaf het kasteel hebt u een schitterend uitzicht op de omgeving. In de kerk bij het klooster van San Francesco ziet u een koor met bewerkt hout, een opmerkelijke veelluik en 16e eeuwse fresco’s. Ook de moeite waard is San Giacomo Maggiore, een kerk uit de 15e eeuw met mooie fresco’s van kunstenaars uit Basilicata.

Een ander middeleeuws dorp in dit gebied is Castelmezzano. De toppen hebben hier mooie namen als gouden adelaar, het aambeeld, de grote moeder en de kleine uil. De aankomst in het dorp is spectaculair, u rijdt eerst door een tunnel en als u uit de tunnel komt ligt Castelmezzano prachtig ingeklemd tussen de rotsen. Een mooi uitzicht hebt u boven in het dorp maar ook de wandeling daar naar toe door smalle straatjes en over vele steilen trappen is de moeite waard. Bezienswaardig zijn ook de Chiesa Madre di Santa Maria dell’Olmo, een kerk met een romaanse gevel en binnen een mooi houten beeld van de Madonna dell’Olmo met kind, de ruïnes van de stadsmuren en het oude kasteel.