Algemene informatie

Swipe

Parco Nazionale del Pollino

In Basilicata is een groot aantal natuurparken. Het grootste park is het Parco Nazionale del Pollino. Dit park is bijna 2000 km2 groot en loopt ook door Calabrië. Het is het grootste natuurpark in Italië. Het is een onherbergzaam gebied, kaal en vanaf november valt er de eerste sneeuw. Een aantal toppen zijn hoger dan 2000m, de hoogste berg is de Monte Pollino 2248 m. In het park leven veel roofvogels als de steenarend, de slechtvalk, de rode wouw en de aasgier. Verder komen er wilde zwijnen voor, herten, otters en ook wolven.

Het meest spectaculaire deel van het park is het Pollino Massief (2267 m in Basilicata) en de Monti di Orsomarso (1987 m in Calabrië). Deze steile bergen waar vaak sneeuw ligt worden bedekt door bossen van eik, els, esdoorn, beuk, dennen en sparren die de felle zon filteren en zo ontluikende pioenen en orchideeën beschermen.

Het symbool van het park is de Bosnische den of Balkan den met een zilverkleurige geschubde schors die hem de Italiaanse naam pino loricato – gepantserde den – heeft opgeleverd, sommige van deze dennen zijn meer dan 30 m hoog.

In het park liggen kleine oude dorpen als Rotonda, San Severino Lucano, maar ook Albanese dorpjes als San Costantino Albanese en San Paolo Albanese waar de oorspronkelijke bewoners uit Albanië afkomstig zijn. De dorpen liggen en lagen erg geïsoleerd waardoor het authentieke karakter van de dorpen bewaard is gebleven.

In het park zijn verschillende wandelingen uitgezet. Meer informatie over het park kunt u krijgen in La Locanda di S. Francesco, via S. Francesco 47, Viggianello.