Auvergne

Swipe

Auvergne

De Auvergne omvat het zacht glooiende departement Allier en de met vulkanen bezaaide departementen Puy-de-Dôme, Cantal en Haute-Loire. De hele regio wordt ook wel als het Centraal Massief aangeduid.

De Departementen van Auvergne

In de Allier stond de wieg van de Bourbons; niet minder dan acht leden van deze familie werden tot koning van Frankrijk gekroond. In de volksmond wordt deze streek dan ook wel de Bourbonnais genoemd. Overal in de Bourbonnais zijn nog stille getuigen van de aanwezigheid van de Bourbons te vinden. In het glooiende, door rivieren doorsneden landschap liggen talloze kasteeldorpen en kleine vestingstadjes. De Bourbonnais is een typisch agrarische streek, al bevindt zich hier ook een van de fraaiste eikenwouden van Europa, het Forêt de Troncais.

Ook het department Puy-de-Dôme ligt in de landstreek Auvergne. In het departement Puy-de-Dôme liggen slapende vulkanen (puys), met als bekendste vertegenwoordiger de Puy de Dóme (1465 m). Een andere bekende bergketen is die van de Monts Dore, met als hoogste punt de Puy de Sancy (1886 m). Gelijksoortige, maar oudere vulkanen vindt u in het ruige departement Cantal. In 1967 besloot men dit hele gebied onder natuurbescherming te stellen en zo werd het Pare naturel régional des Volcans d'Auvergne (regionaal natuurpark van de vulkanen in de Auvergne) in het leven geroepen. Hoog in de bergen staan burons, eenvoudige huisjes waar de herders in de zomer hun lekkere kazen maken. In het oostelijk deel van het departement Puy de Dóme ligt het Pare naturel régional Livradois-Forez, een bergachtig gebied dat bedekt is met naald- en loofbossen en dat doorsneden wordt door talloze beekjes. Het natuurpark strekt zich in zuidelijke richting uit tot diep in het departement Haute-Loire.

Het glooiende heuvelland in het departement Haute-Loire is eveneens rijk aan bossen. Boven de valleien torenen historische kastelen, terwijl op plaatsen als La Chaise-Dieu en Lavaudieu beroemde benedictijnenkloosters staan. Een hoogtepunt vormt de middeleeuwse stad Le Puy-en-Velay, een pleisterplaats voor pelgrims op weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Deze website begint met een algemene beschrijving van land, volk, geschiedenis, kunst en cultuur. Er wordt onder meer aandacht besteed aan geografie, klimaat, flora en fauna, en ook aan de bevolking, politiek en economie. In de twee andere delen komen de geschiedenis en de kunst en cultuur aan bod. Vervolgens worden in zes verschillende delen van de site alle belangrijke steden, regio's en bezienswaardigheden beschreven.

Goede reis!

Ronnie Rokebrand

Foto Onze Auvergne Expert
Onze Auvergne Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef verschillende boeken over gebieden in Frankrijk, waaronder een reisgids over de Auvergne, een met vulkanen bezaaid gebied dat ook wel als het Centraal Massief wordt aangeduid. 

Frankrijk > Isère > Roybon-Standplaats

Camping De Roybon

De camping ligt in het midden van Frankrijk tussen Lyon, Grenoble en Valence. Het wordt doorkruist door een rivier, in de buurt...

v.a. 108.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Auvergne