Auvergne

Swipe

Ligging en Landschap

Net als elders heeft ook in de Auvergne het ingrijpen door de mens in het landschap zijn sporen achtergelaten. Behalve de aangelegde naald- en loofbossen, weiden, akkers en houtwallen kan men hierbij denken aan kastelen, fraaie bruggen, stuwdammen en andere constructies. Toch zal iedereen die de Auvergne bezoekt, vaker van ontzag vervuld raken door de ongerepte natuur en het indrukwekkende spel der natuurkrachten. De vulkaankegels en -kraters, druipsteengrotten, kale rotsen en door gletsjers en rivieren uitgeslepen kloven laten op ons, moderne mensen, een even diepe indruk na als op onze vroegste voorouders.

Landschappelijke Indeling

De Auvergne is landschappelijk in zes regio's in te delen: de heuvelachtige Bourbonnais, die zich over het noordelijke deel van het Centraal Massief uitstrekt en samenvalt met het departement Allier; en het zuidelijker gelegen vulkanische gebied, dat grotendeels in de departementen Puy-de-Dóme, Cantal en Haute-Loire ligt.

Ten noorden van de beschreven departementen (Allier, Loire, Rhóne, Puy-de-Dôme, Cantal en Haute-Loir) liggen de departementen Cher, Nièvre en Saóne-et-Loire. Creuse, Corrèze en Lot vormen de westelijke buurdepartementen. Ain, Isère en Drôme liggen in het oosten. Ten slotte liggen ten zuiden van de Auvergne de departementen Aveyron, Lozère, Gard en Vaucluse. 

10 prachtige bestemmingen in Auvergne