Auvergne

Swipe

Natuur

De grote variatie in hoogte en klimaat in de Auvergne staat garant voor een rijke verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen. In het noordwestelijk deel van Allier ligt een van de fraaiste eikenwouden van Europa, het Forêt de Troncais. Het woud beslaat een gebied van ruim 10.000 ha en is doorsneden met lange lanen. Circa 70% van het bos bestaat uit eikebomen, 20% uit beukebomen en de rest uit grove dennen. In het woud leven reeën, herten, wilde zwijnen, wilde katten, vlinders, eekhoorns en verscheidene vogelsoorten, waaronder veel haviken. Onder de hoge wintereiken en de iets kortere zomereiken ontluiken in de vroege ochtend champignons. De Allier en de Loire zijn in het najaar de thuishaven voor ontelbare zalmen die in de paaitijd vanuit de Atlantische Oceaan de rivieren op trekken om in het koude, zuurstofrijke water van de bergbeekjes kuit te schieten.

In de regio Auvergne, in het omhooggestuwde vulkaanlandschap van het Centraal Massief, groeien zeldzame plantensoorten en leven diverse diersoorten. Vandaar dat men besloot om dit unieke gebied te beschermen. Aldus ontstond in het westelijk deel van het departement Puy de Dôme en het zuidelijker gelegen departement Cantal het regionaal natuurpark van de vulkanen in de Auvergne (Pare naturel régional des Volcans d'Auvergne). Opmerkelijk in het landschap zijn de vele weilanden, een typisch veeland vol met zogeheten Salers-runderen. Een regionaal park verschilt qua opzet sterk van een nationaal park. De doelstelling van een regionaal park is dat zowel de natuur als de mens een plek krijgen binnen het beschermde gebied. In een nationaal park probeert men juist de invloed van de mens zo klein mogelijk te houden. Boven het regionaal natuurpark van de vulkanen zweven veel soorten roofvogels, waaronder slangearenden en kiekendieven, die met hun spiedende ogen op jacht zijn naar een prooi. Tegen het vallen van de avond verschijnen aan de bosranden herten, reeën, wilde zwijnen, marters en wilde katten.Het Cantalgebergte is beroemd om de vele zeldzame plantesoorten, zoals heide- en standelkruid en de veel voorkomende gentiaan. Elders bloeien anemonen, voorjaarskrokussen en wilde orchideeën. De meeste in het wild groeiende bloemen hebben een beschermde status. Het is verboden ze te plukken. In het oostelijk deel van het departement Puy de Dôme en het departement Haute-Loire ligt het Pare naturel régional Livradois- Forezy een bergachtig gebied bedekt met naald- en beukenbossen en doorsneden met talloze beekjes. In het voorjaar staan de bermen volop in bloei. Het is het boomrijkste gebied van de Auvergne en de bosbouw en papierindustrie nemen dan ook een belangrijke plaats in het economische leven in. Ook hier leven weer veel herten, reeën en wilde zwijnen.

Frankrijk > Mayenne > Sainte-Suzanne-Standplaats

Glamping Sainte-suzanne

De camping ligt vlak bij het dorp Saint-Suzanne, dat het label 'mooiste dorpen van Frankrijk' heeft. De staanplaatsen liggen bij elkaar gegroepeerd...

v.a. 78.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Auvergne