Auvergne

Swipe

Bezienswaardigheden

De Auvergne omvat het zacht glooiende departement Allier, ook wel de Bourbonnais genoemd, en de met vulkanen bezaaide departementen Puy-de-Dôme, Cantal en Haute-Loire. Deze vulkaanrijke regio wordt aangeduid als het Centraal Massief.  De Auvergne is ook een gebied vol met meren ontstaan in duizenden jaren oude  vulkanen, zoals het Lac Pavin, Gour de Tazenat, Lac de Servières en Lac du Bouchet. Prachtige meren, zoals het natuurlijk gevormde stuwmeer Lac du Guéry is het mooiste natuurlijke stuwmeer in de Puy-de-Dôme op een hoogte van 1.244 meter. Ander bezienswaardige meren vindt u bij Aydat en Chambon. En wat dacht u van de meertjes Pirot en Saint-Bonnet-Tronçais, gelegen in het beroemde bos van Tronçais, of van de meertjes van Goule, Sault, Prades en Aubusson-d’Auvergne. Naast kristalheldere waterbronnen is de Auvergen ook het gebied van haast onaangetaste rivieren, waaronder de Gorges de l’Allier in de Haute-Loire,  La Sioule in de Puy-de-Dôme waar u heerlijk kunt raften, vooral in de Gorges de Chouvigny. Andere bekende rivieren om op te kanoën of te raften zijn de Cher in de Allier en de Lot in de Cantal. Als u van een vakantie houdt in de ongerepte natuur, te midden van ruige vulkanen en ongerepte rivieren, dan is de Auvergne uw vakantiebestemming!

Allier

De kuuroorden in de Bourbonnais (Allier), waaronder Bourbon 1'Archambault, Néris-les-Bains)en Vichy,  trekken tot op de dag van vandaag veel

 bezoekers. De Bourbonnais is een typisch agrarische streek. Het landschap wordt doorsneden door de rivieren Allier, Aumance, Cher, Besbre en Sioule en. In de dalen liggen verscholen dorpen en u kunt er uitstekend wandelen. Dit kunt u natuurlijk ook in een van de fraaiste eikenwouden van Europa, het Forêt de Troncais.

Puy-de-Dôme

Direct ten westen van Clermont-Ferrand, de hoofdstad van het departement Puy-de-Dôme,  liggen maar liefst 112 puys ofwel slapende vulkanen met als hoogtepunt de Puy de Dôme (1465 m). Meer  zuidwaarts liggen de Monts Dore, met als hoogste punt de Puy de Sancy (1886 m). In het hele gebied kunt u kennismaken met diverse vulkanische verschijnselen, zoals gestolde lavastromen, kratermeren, lavagrotten en warmwaterbronnen. In het westelijke deel  van het departement Puy de Dôme ligt het Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne. In het oostelijk deel van het departement Puy de Dôme ligt het Parc naturel régional Livradois-Forez.

Cantal

In het departement Cantal ontstonden de vulkanen  de Puy Violent (1592 m), Puy Griou (1694 m) en de Plomb du Cantal (1855 m). De vulkanen in de Cantal behoren samen met die van de Puy-de-Dôme tot het zogeheten Pare naturel régional des Volcans d'Auvergne (regionaal natuurpark van de vulkanen van de Auvergne).

Haute-Loire

Het glooiende heuvelland van het departement Haute-Loire is zeer bebost. Tussen de heuvels stromen de Allier en de Loire. Op hun oevers liggen dorpen, gehuchten en kloosters, waaronder La Chaise-Dieu en Lavaudieu. Een hoogtepunt vormt de middeleeuwse stad Le Puy-en-Velay, nog steeds  een pleisterplaats voor pelgrims op weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

10 prachtige bestemmingen in Auvergne