Auvergne

Swipe

Eten en Drinken

In de Auvergne luncht men tussen 12 en 14 u., het diner dient men meestal vanaf 20 u. op (soms iets eerder). Het is in de Auvergne gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst. De menukaart (la carte) vermeldt doorgaans een menu of plat du jour van drie of meer gangen. Dit is vaak goedkoper dan een gerecht uit te kiezen (a la carte). Een kindermenu (menu d'enfant) is meestal gevarieerder dan bij ons gebruikelijk.

Specialiteiten

In de Auvergne heerst de plattelandskeuken. Iedere stad of streek heeft zijn eigen specialiteit: boerenkost, hammen, worsten, roggebroden en kazen. Bekend zijn: tripoux (schapepoten in een schapemaag uit Saint-Flour, Aurillac en Chaudes-Aigues); truffado (aardappelpuree uit Aurillac); saumon d'Allier(zalm uit de Allier); lentilles de Puy (groene linzen uit Le Puy-en-Velay); aligot(een puree van aardappelen en knoflook); verse zalmforel; cocherelle (een parasolzwam). Beroemd zijn de kazen Bleu d''Auvergne, Cantal, Fourme d'Ambert en Saint-Nectaire.

Voorgerecht

De Fransen beginnen hun maaltijd bijna altijd met een koud voorgerecht (l'entrée froide of l'hors-d'oeuvre) of een warm voorgerecht (l'entrée chaude). Op het platteland begint men vaak met soep (potage). In eenvoudige restaurants zijn de meest geserveerde voorgerechten charcuterie of een terrine (worst of ham, paté) en crudités (gemengde rauwe groenten met vinaigrettesaus). Het brood (le pain) serveert men bij het voorgerecht, maar eet men ook bij het hoofdgerecht. Een stokbrood noemt men een baguette.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht (leplatprincipal) bestaat uit vlees (wande) of vis (poisson), aangevuld met één groente. Het hoofdgerecht van de dag noemt men de plat du jour of de suggestion du jour (meestal goed en vers). Bij het eten bestellen de meeste Fransen wijn en water. U kunt natuurlijk wijn vanaf de kaart kiezen, maar ieder restaurant heeft goede, goedkope huiswijn (vin du patron). U kunt een liter (pichet), een halve liter (demi-pichet) en een kwart liter (quart-pichet) bestellen. Het water (carafe de l'eau) is gratis, behalve als u naar mineraalwater vraagt. Vichy staat voor mineraalrijk en zoutig water; Badois staat eveneens voor zoutig water met weinig koolzuur; Vitel heeft weinig smaak en geen koolzuur; Perrier heeft veel koolzuur. Als u naar deze merken mineraalwater vraagt, wil dat niet zeggen dat u ook dat merk krijgt. Veelvuldig serveert men een soort mineraalwater dat veel op het gevraagde merk lijkt.

Nagerecht

Het nagerecht (le dessert of entremets) kiest u pas nadat u uw hoofdgerecht heeft opgegeten. Meestal kunt u kiezen uit kaas (fromage) of een dessert. Kiest u kaas, dan is het goed om te weten dat de gemiddelde Fransman drie stukjes neemt.

Koffie

Koffie serveert men in Frankrijk zwart, behalve als u met melk bestelt. Een petit café crème komt het meeste overeen met wat wij gewend zijn; een café au lait staat gelijk met een soepkom vol met koffie verkeerd.

Alcoholische Dranken

Populaire biermerken zijn: Kronenbourg, Pelforth, 33, Kingsbrau, 1664, Kanterbrau en Kings. Er is vaak ook Heineken verkrijgbaar (dat in Frankrijk als luxe-bier wordt beschouwd en dus meestal iets duurder is).

De sterke dranken, zoals armagnac, calvados, cognac en eau-de-vie, noemt men alcool, de zoete dranken noemt men liqueur. Bekende lokale likeuren zijn: fraise, framboise, Myrtille (een bosbessen li keur) en Verveine (ijzerkruidlikeur).

De bekendste wijnen komen uit het Rhönedal, de landstreek Beaujolais en de wijnstreek rond Saint-Pourcain-sur-Sioule. Minder bekend zijn de wijnen uit Corent en Chataugay. De kwaliteit van de wijnen is af te lezen aan een opschrift op de fles. De beste wijnen zijn de zogenoemde Crus, daarna komt de zeer goede AOC (Appelation Origine Contrólée of AC, gevolgd door de VDQS (Vins Délimités de Qualité Supérieure). Aan de minste eisen voldoen de Vins de Pays, de zogenoemde streekwijnen. Overigens zijn er grote verschillen tussen de wijnen onderling. Er zijn bijvoorbeeld goede streekwijnen en mindere AOC'S. Meer informatie omtrent wijnen vindt u bij de streekbeschrijvingen.

De Rekening

Vraag om la compte. In de meeste Franse restaurants kunt u met een creditcard van Visa of Eurocard terecht. Deze gelegenheden hebben het opschrift carte bleu op of bij hun voordeur staan. Een fooi hoeft u niet te geven, de Fransen geven zelf slechts zeer incidenteel een fooi.

Frankrijk > Mayenne > Sainte-Suzanne-Standplaats

Glamping Sainte-suzanne

De camping ligt vlak bij het dorp Saint-Suzanne, dat het label 'mooiste dorpen van Frankrijk' heeft. De staanplaatsen liggen bij elkaar gegroepeerd...

v.a. 78.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Auvergne