Campanië

Swipe

Campanië

Campanië is een van de meest gevarieerde regio’s van Italië. Het gebied tussen de Tyrrheense Zee en de Apennijnen kent een kustvlakte met vulkanisch reliëf en bergachtig binnenland met toppen tot 2000 m. Verder zijn er twee baaien, die van Napels en die van Salerno. De schoonheid en lieftalligheid van het eiland Capri en het schiereiland van Sorrento lokt jaarlijks miljoenen toeristen. Ook de miljoenenstad Napels heeft van oudsher een mystieke aantrekkingskracht. Het was tenslotte volgens de legende Goethe die de beroemde frase sprak: ‘Vedere Napoli e poi morire’: eerst Napels zien en dan sterven.

De Romeinen gaven aan de streek de naam ‘Campania Felix’, vanwege haar schoonheid en vruchtbaarheid. Graan, tabak, olijven en druiven worden hier verbouwd. Behalve vis haalt men ook sponzen en koraal uit de zee. Napels en Salerno zijn belangrijke industriesteden: levensmiddelen, zoals conserven, pasta’s en tabakswaren, staal, machines, auto’s, scheepsbouw, textiel, petrochemische en elektrotechnische industrie, cement, keramiek en glas.

De regio heeft een rijke geschiedenis die vanaf de Griekse kolonisatie een grote hoeveelheid kunstschatten heeft achtergelaten. Daardoor kent de streek ook onovertrofffen archeologische vindplaatsen, waaronder de beroemdste van de hele wereld, het door een uitbarsting van de Vesuvius bedolven Pompei en de buur Herculaneum. Toppers zijn evenzo de antieke plaatsen Cuma en Paestum. In de middeleeuwen behoorde het stadje Amalfi tot de maritieme grootmachten.

10 prachtige bestemmingen in Campanië